SAUDIJSKI ŠAMAR TRAMPU Kako je nestanak jednog novinara Ameriku doveo PRED NEZGODNU PREKRETNICU

Izvor: Press, 12.Okt.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAUDIJSKI ŠAMAR TRAMPU Kako je nestanak jednog novinara Ameriku doveo PRED NEZGODNU PREKRETNICU

Saudijska Arabija je jedan od najvažnijih saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. Saudijska Arabija je takođe tiranska monarhija koja kažnjava sve koji joj se suprotstavljaju, ugrožava sopstveni narod i podržava širenje netolerantnog oblika islama širom sveta, navodi "Forin polisi".
Foto:Blic
Ove dve realnosti postoje u neugodnoj tenziji jedna s drugom i sumiraju strateški izazov koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << decenijama utiče na oblikovanje politike SAD prema bliskoistočnom kraljevstvu.
U odnosu SAD-Saudijska Arabija su se više puta javljale mnoge nesuglasice i krize, a najveće su bile naftni embargo iz OPEC-a 1970-ih godina, kao i period nakon napada 11. septembra, kada se pokazalo da su 15 od 19 otmičara bili državljani Saudijske Arabije. Pa ipak lideri SAD-a i Saudijske Arabije su često bili u stanju da zajedno održe odnose na visokom nivou.
Ali, sada je iskusni saudijski novinar Džamal Kašogi nestao i to je ponovo uzdrmalo odnose dve države. Naime, Kašogi, poreklom iz istaknute saudijske porodice, dugogodišnji je kritičar vladajućeg režima, zbog čega je i živeo u egzilu u SAD gde je dobio američko državljanstvo i poslednjih godina radio za "Vašington post".
Foto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi
On je nestao kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbul da bi dobio potrebne papire za venčanje. Od tada mu se gubi svaki trag, a mnogi smatraju da je ubijen po naređenju saudijskog krunskog princa Mohameda bin Salmana.

Brojni Salmanovi kritičari su završili u zatvoru, a neki, čak i članovi kraljevske porodice, nestali su bez traga jer su se suprotstavljali režimu.

Tako su protekli godina, kako piše "Independent", nestali i Sultan bin Turki, Turki bin Bandar i Saud bin Saif al Nasr, trojica članova šire kraljevske porodice.
Ukoliko je Kašogi mrtav, njegovo ubistvo je uvreda za podršku SAD porodici Saud. Ne samo da je ovaj novinar bio miroljubiv i odgovoran glas reforme, već je kao državljanin SAD živeo pod de facto zaštitom Sjedinjenih Država.
Ovaj događaj potvrđuje, kako navodi "Forin polisi", da je saudijski prestolonaslednik više tiranin nego reformator. Bilo da administracija predsednika SAD Donalda Trampa to priznaje ili ne, nestanak Kašogija je istovremeno i zločin, tragedija i ponižavajući šamar Americi.

Može li Amerika da odgovori?
Sada se pred SAD nalazi novi izazov jer treba da na odgovarajuć način da iskaže svoj bes i da pokrene efikasne mere protiv Rijada a da pritom ne poremeti odnos sa Saudijskom Arabijom i da ne naškodi drugim američkim interesima u regionu.
Nažalost, Trampova administracija je već naškodila ugledu SAD i prokocakala moralni kapital kroz bezuslovnu podršku ratu koji Saudijci vode u Jemenu, kao i kroz odbijanje da kritikuju ugnjetavanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.
SAD nisu pružile podršku Kanadi koja se sukobila sa Saudijskom Arabijom zbog zatvaranja aktivista za ljudska prava.
- Postoji bolji način da kraljevstvo izbegne zapadnu kritiku. Jednostavno oslobodite aktiviste za ljudska prava i zaustavite nepotrebna hapšenja koja su pogoršala imidž Saudijske Arabije - napisao je Kašogi tada.

Foto: Tanjug/AP
Američko ćutanje na takvo ponašanje Rijada možda je delimično uticalo na to da Mohamed bin Salman pomisli da može da pokrene akciju protiv Kašogija i da prođe nekažnjeno.
Međutim, moguće je da SAD istovremeno pokažu da se zalažu za ljudska prava u saudijskoj Arabiji, dok održavaju dobre odnose sa tom državom u oblastima od zajedničkog interesovanja.
Saudijska Arabija je na primer, pod pritiskom Amerike u prošlosti sprovela neke mere kako bi omogućila više verske slobode nemuslimanima i ublažila svoje antisemitske i antihrišćanske stavove, dok se istovremeno nastavljala neometana saradnja SAD i Saudijske Arabije u oblastima kao što su protivterorizam, energetika, regionalna bezbednost itd.

Nova mogućnost za popravak odnosa sa Turskom?
Kašogijev nestanak, koliko god bio strašan, može da predstavlja i šansu za popravak odnosa SAD i Turske.
Veze Vašingtona sa Ankarom, u stalnom pogoršanju poslednjih godina, u poslednjih nekoliko meseci su sve gori i gori zbog niza pitanja, od nezakonitog zatvaranja američkog pastora Endrjua Bransona do sve veće povezanosti Turske sa Rusijom. Trebalo bi da se pokrene određena diplomatija, ali možda bi Trampova administracija mogla da napravi tihi dogovor sa Ankarom koji uključuje puštanje Bransona i otkazivanje turske kupovine raketa S-400 iz Rusije u zamenu za saradnju Turske sa Sjedinjenim Državama protiv Saudijske Arabije u rešavanju slučaja nestanka novinara Kašogija.
Turska i Saudijska Arabija su rivali na Bliskom istoku i Ankara želi da slučaj novinara koji je nestao u Istanbulu iskoristi protiv Rijada.
Bez obzira na to, SAD bi trebalo da istraže mogućnosti mera odmazde koje bi zaista imale uticaj na Rijad. Opcije koje bi trebalo Vašington da razmotri su proterivanje saudijskog ambasadora na neko vreme, uvođenje zabrane davanja viza saudijskim zvaničnicima koji možda stoje iza napada na Kašogija, pa čak i suspenziju ili smanjenje prodaje oružja Rijadu.
Na kraju krajeva Kašogi nije samo običan čovek, već predstavlja nade da će se u Saudijskoj Arabiji zaista desiti značajne reforme i da saudijski režim neće moći da radi baš sve što mu se prohte.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.