Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 24.09.


Konašenkov: Sva stidljiva saopštenja izraelske vojske o navodnoj nevinosti lažna Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo je dodatne podatke koji pokazuju položaj izraelskih aviona i rakete S-200 u sekundama, tokom obaranja ruskog avopna Il-20, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Dodati podaci su dobijeni sa radara S-400 iz vazdušne baze „Hmeimim“. Oni dokazuju da se izraelski avion sakrio iza Il-20 od sirijske rakete, dodao je Konašnkov.





Konašenkov je na posebnom ekranu pokazao oznaku rakete S-200, koju je ispalila sirijska PVO.

"Dodeljen joj je broj 158 B. Indeks B označava vazdušni cilj koji leti duž balističke trajektorije velikom brzinom. Dodeljivanje brojeva objektima i indeksa slova vrši se samim automatskim sistemom kontrole, u zavisnosti od karakteristika cilja", objasnio je on.

Ekran jasno pokazuje pravac rakete S-200 koju je lansirala sirijska PVO, kao i položaj ruskog i izraelskih aviona.

"Istovremeno, sasvim je jasno da je po pravcu leta rakete, ona namenjena izraelskom avionu", rekao je Konašenkov.

Konašenkov je naglasio da novi podaci ne pokazuju, ali da dokazuju da krivica za tragediju ruskog aviona Il-20 u Siriji u potpunosti leži na izraelskim vazduhoplovnim snagama.

Pored toga, on je primetio da su "sva stidljiva saopštenja" predstavnika izraelskog ministarstva odbrane o navodnoj nevinosti lažna.

Netanijahu: Isporuka naprednog oružja u neodgovorne ruke će povećati rizike u regionu Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izjavio tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će predstojeće dostavljanje Siriji PVO sistema S-300 povećati "rizike u regionu", saopštila je pres služba predsednika vlade Izraela.
"Premijer je rekao da će isporuka naprednog oružja u neodgovorne ruke povećati rizike u regionu", navodi se u saopštenju.


Netanijahu je takođe jasno stavio do znanja da će Izrael "nastaviti braniti svoju bezbednost i interese", verovatno u vidu vojnih operacija u Siriji.

Klincevič: Nemamo drugog izbora, čekali smo do poslednjeg, nadajući se da će se Izrael urazumiti Odluka Rusije da isporuči PVO sisteme S-300 Siriju je iznuđen korak nakon incidenta sa ruskim avionom IL-20 i odbijanja Izraela da prizna krivicu, rekao je član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klicevič.

"Jasno je da je ovaj korak Rusije direktno povezan sa obaranjem IL-20 i odbijanjem Izraela da prizna krivicu za tragediju na sirijskom nebu, a izraelska vojska samo dodaje ulje na vatru, saopštivši da će nastaviti sa napadima na Siriju. Ukratko, nema garancija da se to više neće ponoviti", rekao je senator novinarima. 

"Nemamo drugog izbora, čekali smo do poslednjeg, nadajući se da će se Izrael urazumiti. Nažalost, to se nije dogodilo ", zaključio je Klincevič.

Peskov: Isporuka S-300 Siriji nije usmerena protiv trećih zemalja Isporuka sistema S-300 Siriji nisu usmerena protiv trećih zemalja. Rusija se rukovodi interesima zaštite svoje vojske, izjavio je novinarima sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ovde se radi o očiglednoj potrebi koraka Rusije za jačanje bezbednosti svoje vojske, tako da se Rusija u ovom slučaju rukovodi isključivo ovim interesima. Ove radnje nisu usmerene protiv trećih zemalja, nego na zaštitu naše vojske", odgovorio je Peskov na pitanje, da li će se odlukom o isporuci Siriji sistema S-300 pokvariti odnosi između Rusije i Izraela.

Ranije danas, ministar odbrane Ruske Federacije je saopštio da će se Siriji isporučiti PVO sistemi S-300, te da će se na taj način "ohladiti usijane glave".

 

Erdogan: Turska će istočno od reke Eufrat preduzeti akciju i uvesti sigurne zone Turska će istočno od reke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na severozapadu te zemlje, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izvestili su državni mediji u Turskoj.

Kako podseća Rojters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od Kurdske narodne odbrane (JPG), snage koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.


„Ako bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata“, kazao je Erdogan u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.


Agencija podseća da je Turska pre operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom „Štit Eufrata“ usmerenu i protiv boraca JPG i boraca DAEŠ-a istočno od Afrina.


Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv JPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u severnom Iraku.


Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom JPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene na tom području.


JPG je glavni saveznik SAD u borbi protiv DAEŠ-a u Siriji, zbog čega Ankara negoduje, s obzirom na to da JPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Šojgu: Rusija će isporučiti Siriji S-300 za dve nedelje Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni PVO sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

U roku od dve sedmice Rusija će dovršiti isporuku Damasku S-300, kao deo odgovora na obaranje ruskog aviona Il-20 zbog izraelskog vazdušnog napada na sirijsku teritoriju.




Moskvu su predstavnici Izraela propustili da obaveste o njenom napadu na ciljeve u Siriji, što je rezultiralo uzvratnom vatrom od strane Sirije. Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je Ministarstvu odbrane da preduzme nekoliko mera kao odgovor na incident, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Najvažnija stvar koja će zabrinuti Izrael biće isporuka Siriji PVO sistema S-300, što će povećati snagu Sirije da spreči pristup izraelskom vazduhoplovstvu njenom vazdušnom prostoru. PVO sistem Damask je kupiio pre nekoliko godina, ali nikada nije isporučen.

"U 2013. godini, na zahtev izraelske strane, suspendovali smo isporuku sistema S-300 Siriji, a koji je bio spreman za isporuku obučenim sirijskim snagama", navodi se u saopštenju.



"Situacija se promenila, a ne zbog naše krivice.", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

S-300 je relativno moderan sistem sposoban za dejstvo po ciljevima na daljinama do 250 km. Sadašnji PVO sistemi Sirije su mahom stariji modeli koji nisu sprečavali Izrael da napada ciljeve na teritoriji Sirije.

"Ruska vojska takođe će obezbediti Siriji bolje sisteme kontrole za jedinice sirijske PVO, a koje se samo isporučuju ruskim oružanim snagama", objasnio je Sergej Šojgu. Ovo će omogućiti integraciju sirijske i ruske vojne tehnike, omogućavajući sirijskoj strani bolju informisanost.

"Najvažnija stvar je da će obezbediti identifikaciju ruskih vazduhoplova od strane snaga sirijske PVO. Potencijalno će izložiti i izraelske avione koje prate ruske radarske stanice za sirijsku PVO", navodi se u saopštenju.

Treća mera koju je najavilo Ministarstvo odbrane je set elektronskih kontramera nad sirijskom obalom, koje će "suzbiti satelitsku navigaciju, radarske sisteme i komunikaciju borbenih aviona koji napadaju ciljeve na teritoriji Sirije".

 

Šojgu je rekao da su mere namenjene "hlađenju" vrućih glava i radi sprečavanja pogrešnih postupaka koji predstavljaju rizik za pripadnike ruske vojske. Dodao je da ako se takav razvoj ne uspe ostvariti, "ruska vojska će delovati u skladu s situacijom".

Prošle nedelje ruski avion Il-20 avion sa 15 članova posade oborila je sirijska PVO kod obale sirijske provincije Latakia. Sirijska PVO je dejstvovala u odgovoru na izraelski napad.

Rusija je optužila Izrael, saopštivši da izraelska vojska nije na vreme obavestila rusku stranu da se ruski avion prebaci u sigurno područje. Moskva je takođe saopštila da su Izraelci namerno koristili ruski avion kao zaklon, očekujući da se Sirijci neće usuditi da pucaju po njihovim avionima u blizini ruskog.

Izraelci su odbacili ove navode i saopštili da su preduzeli sve mere predostrožnosti, te da nisu koristili Il-20 kao zaklon. Međutim, izraelska objašnjenja nisu uspela ubediti Moskvu u njihovu priču.

Ministarstvo odbrane Rusije ima i druge neosporne podatke o obaranju aviona Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je na nepravilnu interpretaciju materijala sa brifinga o padu ruskog aviona Il-20 koji je pogođen iznad Sredozemnog mora.

„Hronologija katastrofe Il-20 i akcija izraelske avijacije 17. septembra, predstavljena na brifingu, zasnovana je na podacima objektivne kontrole situacije na nebu uzetih sa različitih radiolokacionih sredstava u Siriji“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.


Prema njegovim rečima, prilikom pripreme brifinga uzeti su u obzir materijali koje je predstavila izraelska strana.


„Ministarstvo odbrane Rusije ima i druge neosporne podatke o tragediji koja se dogodila 17. septembra, koji potvrđuju materijale predstavljene na brifingu“, dodao je on.

Ekstremistička grupa odbila dogovor Rusije i Turske o Idlibu Ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom odbila je dogovor koji su postigle Rusija i Turska o uspostavljanju demilitarizovanih zona u sirijskom Idlibu i istakla da se neće povući sa tog područja.

Grupa „Čuvari religije“ (na arapskom Horas el Din) saopštila je da je dogovor o uspostavljanju zone do 15. oktobra „velika zavera“, prenosi AP.

Idlib je poslednje veliko uporište pobunjenika u Siriji.

Grupa Horas el Din pozvala je sledbenike iz celog sveta da dođu u Siriju „da pomognu narodu Levanta“.



Pregled političkih i drugih vesti za 24.09. 
  

Putin i Asad razgovarali o sporazumu za provinciju Idlib Pres služba sirijskog predsednika Bašara Asada je saopštila da je predsednik Asad tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o uspostavljanju demilitarizovane zone u provinciji Idlib, te izrazio saučešće u vezi sa obaranjem ruskog aviona.
"Predsednik Bašar al Asad je održao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Razgovarano je o najnovijim političkim dešavanjima i načinu relizacije sporazuma o demilitarizovanoj zoni u Idlibu", saopštila je pres služba sirijskog predsednika.

"Asad je izrazio saučešće predsedniku Putinu i ruskom narodu zbog nesreće sa ruskim vojnim avionom Il-20, što je rezultiralo smrću ruskih heroja koji su obavljali plemenitu borbenu misiju u borbi protiv terorizma u Siriji", navodi se u saopštenju.


Ranije je predsednik Asad poslao telegram Putinu u vezi sa nesrećom ruskog aviona.

Erdogan: Turska i Rusija će zajedno određivati koje radikalne grupe će morati napustiti demilitarizovanu zonu u Idlibu Turska i Rusija će zajedno određivati koje radikalne grupe će morati da napuste demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Tokom pregovora o Idlibu u Sočiju doneli smo odluku da formiramo demilitarizovanu zonu između teritorija koju kontrolišu opozicija i režim. Opozicija će ostati na teritoriji na kojoj je sada. Mi ćemo se zalagati da radikalne grupe koje mi odredimo zajedno sa Rusijom ne budu aktivne u tom regionu“, napisao je Erdogan u autorskom članku za ruski „Komersant“, posvećenom dogovoru Rusije i Turske o Idlibu.


On je izjavio da SAD nastavljaju da pružaju podršku kurdskoj partiji Demokratski savez PJD i kurdskoj miliciji JPG u Siriji, što narušava ravnotežu u regionu.


„Nažalost, vidimo da se nastavlja neobična podrška koju u poslednje vreme pružaju posebno SAD snagama PJD i JPG. Takve akcije koje nanose štetu ravnoteži u regionu i miru među narodima u njemu treba da budu prekinute“, napisao je turski lider.


Erdogan: Teroristička močvara u Siriji se širi uz podršku nekih naših saveznika Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je teroristička močvara istočno od reke Eufrat najveći problem za budućnost Sirije, javlja agencija Anadolija.

„Trenutno je najveći problem za budućnost Sirije teroristička močvara koja se na istočnoj obali Eufrata širi uz podršku nekih naših saveznika“, kazao je Erdogan na istanbulskom aerodromu „Ataturk“ uoči leta za Njujork, gde će prisustvovati sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


Naglasivši da nijedna zemlja nije preuzela toliko odgovornosti niti osetila posledice rata u Siriji poput Turske, Erdogan je najavio da će tokom obraćanja Generalnoj skupštini ukazati na humanitarne krize i pozvati na njihovo rešavanje, s akcentom na situaciju u Siriji.


Komentarišući i eventualni susret s američkim kolegom Donaldom Trampom tokom posete Njujorku, Erdogan je rekao da taj sastanak trenutno nije na stolu, ali da bi ga razmotrio ukoliko to predloži američka strana.


Erdogan će po završetku posete SAD 27. septembra otputovati u zvaničnu posetu Nemačkoj. On je najavio da će se u Berlinu sastati i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s nemačkim investitorima u Turskoj. Erdogan će u Kelnu svečano otvoriti i novoizgrađenu džamiju.


Hejlijeva: Ne pokušavamo da svrgnemo Asada, ali je njegov odlazak pitanje vremena Sjedinjene Američke Države ne pokušavaju da nateraju predsednika Sirije Bašara el Asada da napusti svoju funkciju, ali je njegov odlazak samo „pitanje vremena“, izjavila je stalni predstavnik SAD-a pri UN-u Niki Hejli u intervjuu za Si-Bi-Es.
„Samo je pitanje vremena kada će (Asad) da ode“, navela je ona, dodavši da Vašington ne pokušava da primora predsednika Sirije da napusti svoju funkciju.


Hejlijeva je dodala da niko u Siriji ne želi da ponovo koristi hemijsko oružje zbog pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će izvršiti odmazdu.


Prema njenim rečima, SAD žele da se uvere da se u Siriji „ne koristi hemijsko oružje“. Ona je podsetila na to da su američke vlasti dva puta izvodile napade na ciljeve u Siriji kao odgovor na napade otrovnim supstancama za koje se optužuje Damask.


„Dva puta su nas izazivali i dva puta smo odgovarali. Zato mislim da niko u Siriji ne želi da ponovo rizikuje sa hemijskom oružjem, jer će predsednik Tramp odgovoriti“, navela je američka ambasadorka pri UN.


Kako je navela, ciljevi SAD u Siriji su smanjenje iranskog uticaja i borba protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.09.

Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 17.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.