Izvor: Vostok.rs, 25.Sep.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 17.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 







Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 24.09



 Stanje na frontu 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.09.

 
 Porošenko: Ukrajinski narod će zaštiti istočno krilo NATO-a od Rusije - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je saopštio o "ključnoj" ulozi Ukrajine u borbi protiv Rusije na istočnim granicama NATO-a. 

Porošenko je rekao da će "optimističkim i jakim duhom" ukrajinski narod "zaštiti istočno krilo NATO-a" od Rusije.

"Trenutno, mi izdvajamo šest odsto BDP-a na vojsku. I mislim da na taj način mi zapravo već igramo važnu ulogu u borbi protiv Rusije na istočnom krilu NATO-a. U isto vreme se borimo ne samo za sebe, već i za Evropu, demokratiju, slobodu, Zapad i zapadne vrednosti", rekao je Porošenko.

Pored toga, ukrajinski lider je rekao da po prvi put u "istoriji od 300 godina Ukrajine" većina stanovništva podržava ulazak Ukrajine u NATO i EU, a glavnim razlogom za to, on je nazvao "ruske akcije".

"I ko je doprineo ovoj promeni osećanja? Putin! Ujedinio nas je. Ako se Rusija više ne pridržava međunarodnog poretka i međunarodnog prava, onda je za nas Severnoatlantski savez jedina garancija za preživljavanje", naglasio je Porošenko.

Ukrajisnki poslanik ismejao izjavu Porošenka o „najjačoj vojsci na kontinentu“ - Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Vadim Rabinovič je ismejao izjavu predsednika Ukrajine Petra Porošenko o "najjačoj vojsci na kontinentu".

"Pa, zaista, naša vojska je postala najjača na kontinentu - čuo sam to od predsednika i mnogih komandanata. Moje pitanje je, recite mi molim vas, ako imamo najjaču vojsku na kontinentu, zbog čega bi trebalo da idemo u NATO? Neka NATO dođe kod nas. Mi smo najjači", dodao je Rabinovič.

Porošenko je govorio tokom godišnjeg obraćanja parlamentu, tokom kojeg je naročito naglasio obnovu vojske, te naglasio da je ukrajinska vojska "najjačna" kontinentu. Ovo nije njegova prva takva "glasna" izjava. U avgustu  je rekao da će ukrajinska vojska biti najjača u Evropi, a u aprilu je ustvrdio da je vojska te zemlje "jedna od najefikasnijih u Evropi". 

Kijev optužio Moskvu za „opasne incidente“ u Kerčskom moreuzu - Ukrajinska mornarica objavila je da je Rusija izazvala „opasne incidente“ prilikom prolaska ukrajinskih brodova kroz Kerčki moreuz, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici Mornarice na Fejsbuku.


U saopštenju se ističe da su tokom čitavog puta ukrajinski brodovi plovili u pratnji ruskih ratnih brodova „Priazovje“, „Ametist“ i „Don“, a da se neposredno u Kerčkom moreuzu pratnji pridružilo više od deset čamaca i brodova FSB-a i Crnomorske flote.


Kako se navodi, ruske oružane snage dozvolile su brojne „opasne incidente“, konkretno ruski izviđački brod „Priazovje“ navodno se previše približio ukrajinskom brodu na udaljenosti od oko 440 metara, čime je prekršio zahteve međunarodnih pravila i stvorio opasnu situaciju.


U drugom slučaju, ruski lovac Su-27 stvorio je „preduslove za vanrednu situaciju u vazduhu“, približivši se avionu An-26 ukrajinskog vazduhoplovstva na opasnom rastojanju, smatra ukrajinska mornarica.


Ukrajinski brodovi, kontrolni brod „Donbas“ i tegljač „Korec“, u nedelju su prišli obali Krima, prolazeći i kroz isključivo ekonomsku zonu Rusije. Prema izveštajima medija, oba broda su krenula iz Odese i plove za Berdjansk na Azovskom moru. U nedelju su oba broda prošla ispod Krimskog mosta.


Brodove ukrajinske mornarice pratili su brodovi obalske straže Pogranične službe FSB Rusije „u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava i u interesu osiguranja bezbednosti Ruske Federacije“, saopštila je pogranična uprava regiona.
Ukrajina - iz minuta u minut -





   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.