Ruski opozicionar Boris Njemcov ubijen u Moskvi

Izvor: Večernje novosti, 28.Feb.2015, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski opozicionar Boris Njemcov ubijen u Moskvi

Ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera Boris Njemcov ubijen je večeras u centru Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako je javila agencija Rojters, Njemcov, poznati kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, trebalo je da u nedelju u Moskvi učestvuje na prvom većem okupljanju opozicije u poslednjim mesecima. "Nepoznata osoba je pucala na Borisa Njemcova i ubila ga sa četiri hica iz pištolja" u blizini Crvenog trga, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << izvor ministarstva unutrašnjih poslova agenciji TAS S. Isti izvor je dodao da je tim istražitelja trenutno na mestu ubistva Njemcova. Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je agenciji Rojters da je Njemcov preminuo u 23.40 od posledica hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih u leđa. Raša tudej je javila da je Njemcov u trenutku ubistva bio u pratnji ženske osobe, koju trenutno ispituje policija. Boris Njemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lidera partije „Solidarnost", potpredsednik političke partije „Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode" i član Kordinacionog saveta ruske opozicije. Kako je javio veb sajt "Sputnjik", Boris Njemcov je od 1991. do1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije. Njemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije. 1990. godine bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savet Federacije FS Rusije. Od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume u lider partije SPS. Nakon 2003. godine Boris Njemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine. Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta „Solidarnost". Od 2012. godine je kopredsednik političke partije „Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boris Njemcov ubijen u centru Moskve

Izvor: Politika, 28.Feb.2015

MOSKVA – Ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera Boris Njemcov ubijen je sinoć u centru Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova...Kako je javila agencija Rojters, Nemcov, poznati kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, trebalo je da u nedelju u Moskvi učestvuje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.