Izvor: Politika, 28.Feb.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Njemcov ubijen u centru Moskve

MOSKVA – Ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera Boris Njemcov ubijen je sinoć u centru Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je javila agencija Rojters, Nemcov, poznati kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, trebalo je da u nedelju u Moskvi učestvuje na prvom većem okupljanju opozicije u poslednjim mesecima.

„Nepoznata osoba je pucala na Borisa Nemcova i ubila ga sa četiri hica iz pištolja” u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Crvenog trga, rekao je izvor ministarstva unutrašnjih poslova agenciji TAS S.

Isti izvor je dodao da je tim istražitelja trenutno na mestu ubistva Nemcova.

Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je agenciji Rojters da je Njemcov preminuo u 23.40 od posledica hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih u leđa.

Raša tudej je javila da je Njemcov u trenutku ubistva bio u pratnji ženske osobe, koju trenutno ispituje policija.

Boris Njemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lidera partije „Solidarnost”, potpredsednik političke partije „Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode” i član Kordinacionog saveta ruske opozicije.

Kako je javio veb sajt „Sputnjik”, Boris Nemcov je od 1991. do1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Njemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije. 1990. godine bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savet Federacije FS Rusije. Od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume u lider partije SPS.

Nakon 2003. godine Boris Njemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta „Solidarnost”. Od 2012. godine je kopredsednik političke partije „Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda”.

Putin: Moguće da je reč o naručenom ubistvu

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je sinoć ubistvo opozicionog političara Borisa Njemcova, ocenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Njemcova koje se dogodilo u petak uveče predstavlja i „provokaciju”, s obzirom na planove opozicije da u nedelju u Moskvi održi veliki protest, preneo je Rojters.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obavešten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, kako je rekao Peskov, naredio bezbednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Njemcova.

Obama i Keri osudili ubistvo Njemcova

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama osudio je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova.

Obama je u saopštenju istakao da je Njemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu „hitnu, nezavisnu i transparentnu” istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde.

Kako je preneo AP, Obama je Njemcova nazvao „neumornim advokatom” Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.

I američki državni sekretar Džon Keri izajvio je da je „šokiran i da žali” zbog ubistva Njemcova pohvalivši njegov doprinos Rusiji.

Kremlj: Ubistvo Njemcova provokacija

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ubistvo opozicionera Borisa Njemcova predstavlja „provokaciju”, ali da ono neće uticati na reputaciju predsednika Vladimira Putina, ukoliko vlast uskoro ne nađe ubice.

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obavešten o ubistvu Njemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučešće porodici.

Po njegovim rečima „to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju” pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedelju.

Na pitanje o mogućim negativnom posledicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da „se sa tim kategorički ne slaže”.

„Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanesti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Njemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu pretnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u celini, Njemcov je bio tek nešto iznad prosečnog građanina”, naveo je portparol kremlja.

Vlasti ne dozvoljavaju marš žalosti zbog ubistva Nemcova

MOSKVA – Organizatori opozicionog protesta „Proleće”, koji je trebalo da bude održan sutra u Moskvi, otkazali su protest zbog ubistva jednog od lidera Borisa Njemcova i saopštli da nameravaju da organizuju šetnju posvećenu Njemcovu.

Moskovske vlasti su, međutim, odbacile takvu mogućnost.

Zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost Aleksej Majorov kazao je da marš zbog ekonomske krize u Rusiji se ne može menjati na „akciju žalosti”.

„Organizatori moraju zvanično da se obrate moskovskoj Vladi. Po zakonu, mi danas nemamo pravo da nešto radikalno menjamo. Zahtev za održavanje akcija se predaje 15, a minimum 10 dana ranije”.

Marš „Proleće”, koji su organizovali, između ostalih, lideri Republičke partije Rusije - Parnas Boris Njemcov i bivši premijer Mihail Kasjanov, kao i opozicionar Aleksej Navaljni, i Mihail Hovorkovski, trebalo je da bude posvećen ekonomskoj krizi u zemlji zbog sankcija i pada cene nafte.

Agencije

objavljeno: Tanjug
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Istraga o ubistvu Njemcova, razmatraju se svi mogući motivi

Izvor: NTV.rs, 28.Feb.2015

MOSKVA – U toku je istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Nemcova u centru Moskve i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političku delatnost, tako i lična neprijateljstva, javljaju ruski ediji./strong>. Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.