Ruska i američka policijska saradnja stala na put švercu kokaina

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2010, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska i američka policijska saradnja stala na put švercu kokaina

27.07.2010. - Pokušaj da se pronese pošiljka kokaina težine 10 kilograma

Ruska narkopolicija u saradnji sa američkim kolegama je presekla krupni kanal za šverc latinoameričkog kokaina iz SAD u Rusiju, saopštio je direktor Federalne službe za kontrolu za prometom narkotika Viktor Ivanov.

22. jula u Sankt-Peterburgu je zaustavljen pokušaj da se pronese pošiljka kokaina težine 10 kilograma. Jedan od trgovaca drogom je poznati ruski šoumen. Viktor Ivanov nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rekao o kome se radi, ali je ispričao o nekim detaljima operacije:

Iz SAD smo dobili informaciju da neki građanin Rusije aktivno traži dilere velikih količina droge. Ruske specijalne službe su brzo saznale o kome se radi. Rođen je 80-te godine, bavio se organizacijom koncerata ruskih i stranih zvezda šou-biznisa. Zadržanu drogu je želeo da prodaje u elitnim noćnim klubovima stvaralačkom boemskom sloju društva. U perspektivi on je želeo da regularno unosi u Rusiju količine po 100 kilograma kokaina.

Predaja droge je vršena po takozvanoj beskontaktnoj šemi, kako se kurir i kupac ne bi sretali. Ruski narkodiler je uspeo da nađe trgovca u SAD, i platio mu preko ofšorne banke avans za prvu partiju. Drogu je bilo dogovoreno predati u jednom od hotela Petrograda, nastavlja Viktor Ivanov:

Organizator se popeo u hotelsku sobu koju je za sebe uzeo kurir, ubedio se da je droga tu, u njen kvalitet, i smesta krenuo na železničku stanicu i seo u voz za Moskvu. Njegovi partneri su trebali da završe operaciju. Oni su već i bili uhapšeni. Organizatora su takođe uhvatili na železničkoj stanici. Kasnije je uhapšena i supruga jednog od učesnika kriminalne grupe, koja je htela da podmiti inspektora istrage.

To nije prva zajednička saradnja specijalnih službi Moskve i Vašingtona. Kako kaže Viktor Ivanov, u februaru ove godine je završena operacija o presecanju kanala isporuke kokaina iz Dominikanske republike. Organizatori su plaćali za kokain rusko decom, usvajali i slali u Dominikanu. Saradnja Rusije i SAD se primetno aktivizirala od momenta stvaranja prošle godine rusko-američke radne grupe za borbu protiv nezakonitog prometa droge, rekao je direktor Federalne službe za kontrolu za prometom narkotika Viktor Ivanov.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Elad R/cc-by-nc

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.