Rusija uputila Francuskoj zahtev povodom verodostojnosti informacija o naoružavanju pobunjenika

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija uputila Francuskoj zahtev povodom verodostojnosti informacija o naoružavanju pobunjenika

01.07.2011. - Lavrov: pokušaji svrgavanja neugodnih režima nisu dopustivi

Moskva smatra da su nedopustivi pokušaji Zapada da svrgne neugodne režime na Bliskom Istoku. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Larvo u Državnoj dumi RF. Po njegovim rečima, ne sme se dopustiti da Zapad koristi talas međunarodnih promena za svoju korist, između ostalog ekonomsku.

Komenatrišući situaciju na Bliskom Istoku i Severu Afrike, Sergej Lavrov je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su pozivi da se stimulišu revolucije po čitavom svetu neodgovorni. Treba sprovoditi reforme na osnovu dijaloga, inače će događaji koji se tamo dešavaju odjeknuti i u drugim regionima sveta. Ministar je podsetio na kritiku ruskog stava u SB UN o Siriji, istakavši da u Jemenu situacija nije lakša. U toku sukova u toj zemlji ozbiljna ranjavanja su zadobila zvanična lica. Pri tome niko se ne obraća SB, mada neposredno u jemenskoj opoziciji postoji veliki procenat terorista. Što se tiče Libije, nastavio je Lavrov, Velika Britanija će poslati ustanicima pancire, uniformu za organe reda i sredstva za vezu. A juče su se pojavile informacije da je Francuska bacila padobranom i predala preko kopnenih granica Libije oko 40 tona naoružanja, između ostalog nekoliko lakih tenkova, koji su namenjeni pobunjenicima. Komentar ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova bio je žestok.

Rusija je uputila Francuskoj zahtev povodom verodostojnosti informacija prema kojima francuska strana pruža naoružanje pobunjenicima u Libiji. Čekamo odgovor. Ako se to potvrdi, to je grubo kršenje rezolucije 1970, koja je između ostalog bila usvojena konsenzusom.

Očigledan prekor ruskog ministra upućen je u prvom redu NATO-u, pošto upravo njegove trupe formiraju koalicione snage, koje ratuju u Libiji. Prema severnoatlantskim partnerima u Moskvi ima i drugih pretenzija. Glavna je odustajanje od sklapanja sporazuma o neusmerenosti vojnih potencijala jednih protiv drugih, tačnije pravno obavezujuće garancije da elementi PRO SAD neće biti usmereni na rusku teritoriju. Dijalog o PRO sa SAD se vodi, ali za sada ne sa velikim uspehom, konstatovao je Sergej Lavrov. Pregovori se nastavljaju u ponedeljak, 4. jula, u Sočiju, gde će biti održano zasedanje Saveta Rusija-NATO. Sa učesnicima sastanka i posebno generalnim sekretarom alijanse sastaće se Dmitrij Medvedev.

Lavrov namerava da razmotri pitanje PRO sa državnim sekretarom SAD Hilari Klinton za vreme posete SAD sredinom jula. Između ostalog, po njegovom mišljenju, sa američkim partnerima se vodi pozitivna saradnja, bez obzira na neslaganja po nekim pitanjima. Osnovna zasluga ovde pripada predsedničkoj rusko-američkoj komisiji, istakao je Lavrov.

Pošlo nam je za rukom da uspostavimo rad 20 radnih grupa, uključujući novu grupu za inovacije i visoke tehnologije. I pošlo nam je za rukom, koristeći mehanizam komisije, koristeći društvene strukture, konačno da završimo rad na nizu važnih sporazuma, imam u vidu pre svega nacrt sporazuma o saradnji u sferi međunarodnog usvajanja dece. Rad je završen sada se vode unutardržavne procedure. RAčunamo da uskoro možemo da potpišemo taj važan dokument. Takođe u velikoj meri spreman je sporazum o uprošćavanju viznog režima za posete građana Rusije i SAD. To će biti svojevrsni doprinos za aktivizaciju i uprošćavanje naših kontakata.

Odnose sa SAD ministar je razmatrao i u kontekstu slučaja Viktora Buta i Konstantina Jarošenka, koji su uhapšeni i nalaze se u zatvorima SAD. Obraćanje sa molbom da se njen sin optužen za šverc kokaina oslobodi predala je Konstantinova majka Ljubov Jarošenko. Lavrov je obećao da će proučiti materijale, detaljno se zaustavivši na drugim činjenicama kršenja zakonodavstva SAD. One se, po mišljenju ministra, tiču mešanja u unutrašnje poslove RF putem sastavljanja crnih spiskova ruskih građana. U vezi sa tim diplomata je pozdravio unošenje nacrta zakona o sastavljanju sličnog spiska stranih činovnika osumnjičenih za kršenje prava ruskih građana u inostranstvu u Državnu dumu.

Prioritet ostaju veze sa zemljama ZND. Reč je ne samo o starim, poput Ukrajine, već i o novim strateškim saveznicima kao što su Abhazija i Južna Osetija. A Belorusiju ruski građani su navikli da smatraju bratkom. Lavrov je posebno podvukao zainteresovanost Moskve da u odnosima sa Minskom sve emocije budu uklonjene. Sa Belorusijom nas vezuju hiljade najrazličitijih niti na državnom, korporativnom i što je najvažnije ljudskom nivou,izjavio je on. Moskva želi da Belorusija što pre prevlada aktualne ekonomske probleme. Prva tranša kredita linijom Evrazesa već je stigla, saopštio je on.

Za dva sata provedenih u Dumi, šef ruske diplomatije zaustavio je praktično na svim međunarodnim problemima, označivši ruski stav. Po njegovim rečima, između ostalog ukidanje viza sa EU za Rusiju je sve realnije. Spisak koraka za prelazak na bezvizni režim treba da bude usaglašen do kraja godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pitanja za OEBS

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011

01.07.2011. -..Rusija još uvek ima pitanja za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, koja je prećutkivala referate svojih posmatrača o tome da se pripremaju napadi na Gruziju i Južnu Osetiju u avgustu 2008. godine. Ovo je izjavio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posle pregovora...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.