Pitanja za OEBS

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanja za OEBS

01.07.2011. -

Rusija još uvek ima pitanja za Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, koja je prećutkivala referate svojih posmatrača o tome da se pripremaju napadi na Gruziju i Južnu Osetiju u avgustu 2008. godine. Ovo je izjavio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posle pregovora sa svojim francuskim kolegom Alenom Župeom.

Sergej Lavrov je podvukao da je OEBS odigrao vrlo nepovoljnu ulogu, pošto posmatrači ove organizacije, koji su bili u Južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Osetiji i Gruziji sa obe strane tada još administrativne granice, nisu izvestili da gruzijska armija koncentriše teško naoružanje na granici sa Južnom Osetijom i oko Chinvala. Ovi referati su stigliu Beč dan pre napada, pojasnio je ministar inostranih poslova Rusije. Rusija do danas ne može da dobije odgovor od sekretarijata OEBS-a zašto zemlje članice o tim referetima nisu bile informisane, istakao je Lavrov.

Da podsetimo, uoči varvarskog upada gruzijskih vojnika u Južnu Osetiju razvoj konflikta posmatrala je čitava grupa eksperata OEBS-a. U njihovom referatu upućenom u Beč sadržana je informacija o pomeranju gruzijskih trupa i pripremi za agresiju. Prećutkivanje tih činjenica imalo je očilgedno političku obojenost, rekao je u intervjuu za Glas Rusije vojni ekspert Vladislav Šurigin.

OEBS je organizacija u kojoj postoji reč Evropa. I nikada ova organizacija nije pokušavala da očuva objektivnost. OEBS je uvek branio interese onog dela Evrope koji je njen osnivač, tačnije Velike Britanije, Francuske, Nemačke. I iza svega toga, naravo, stoji velika senka SAD. OEBS se prvo pripremao za to da će Gruzija izvesti, kako su oni smatrali, brzu efektivnu operaciju obnove celovitosti svoje teritorije. I pripremala se da tu operaciju podrži. Kada je sve krenulo drugim tokom i kada se ispostavilo da Gruzija izgleda praktično kao agresor, OEBS je rešio da povuče potez. Tačnije da traži od Rusije da hitno prekine upotrebu sile. I kroz zube je priznao da Gruzija malo nije u pravu.

Treba istaći da OEBS nije ostao postrani od konflikta i posle upada Gruzije u Južnu Osetiju. TAko niz izveštaja njegovih eksperata svedoči da je 7. avgusta gruzijska armija otvorila artiljerijsko-reaketnu vatru po prestonici separatista – gradu Chinval, u čemu su postradali civili, ruski mirotvorci i nenaoružani posmatrači. Ovi referati nisu sadržali zaključke ko je bio kriv za početak rata, koji je zaoštrio odnose između Kremlja i Zapada. Ali OEBS skoro da nije sumnjao u verodostnojnost i iskrenost tvrđenja gruzijske strane o tome da je gađanje Chinvala bila precizna operacija i mera neophodna za prekid napada Osetina na gruzijska sela, obnovu reda u regionu i suprotstavljanje ruskom upadu.

Ali zatim se OEBS malo trgao. Već krajem avgusta 2008. godine niz eksperata organizacije bio je spreman da položi krivicu za tragediju koja se razbuktala u Južnoj Osetiji na režim Saakašvilija.

Kao što se vidi, OEBS je posle tragedije odlučio da se povuče, pokušavajući da očuva obraz ugledne međunarodne organizacije. Ipak slični korak očigledno da je bilo potrebno načiniti pre nego što je prolivena krv.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/openDemocracy/cc-by-sa

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.