Rusija uništila komandni centar ID u Raki

Izvor: Politika, 03.Okt.2015, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija uništila komandni centar ID u Raki

MOSKVA –  Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su „hirurški precizni” vazdušni napadi ruskih borbenih aviona uništili sedište džihadističke grupe Islamska država (ID) u blizini grada Raka.

„U protekla 24 časa, borbeni avioni Suhoj Su-34 i Su-24M izvršili su 20 naleta i pogodili devet ciljeva ID”, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, dodajući da su ruski avioni sinoć tokom šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naleta pogodili tri teroristička cilja, prenosi Raša tudej.

„Avionska bomba BETAB-500 koju je lansirao Suhoj Su-34 u blizini Rake eliminisala je komandni centar jedne od terorističkih grupacija, kao i podzemno skladište eksploziva i municije”, kazao je portparol.

Raka je od 2013. defakto „prestonica” ID.

U ruskim vazdušnim udarima u provinciji Raka je u četvrtak poginulo 12 džihadista, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon što se Moskva našla pod optužbama Vašingtona da navodno cilja pozicije umerenih pobunjenika, odnosno protivnika sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv ID u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

---------------------------------------------------------------------------

Falon: Samo jedan od 20 ruskih vazdušnih udara na položaj ID

LONDON – Samo jedan od 20 ruskih vazdušnih udara u Siriji izveden je na položaje Islamske države, saopštio je danas britanski sekretar za odbranu Majkl Falon.

„Naši dokazi ukazuju da oni bacaju municiju bez navođenja na civilna područja, ubijajući civile i da je bacaju na snage Slobodne sirijske armije koje se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada”, rekao je Falon u intervjuu za britanski dnevni list „San”.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da postoje snažni razlozi da se Britanija, koja je do sad učestvovala samo u operacijama protiv ID u Iraku, uključi u vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji, ali da želi da se uveri da ima dovoljnu podršku u parlamentu za usvajanje tog predloga, preneo je Rojters.

Falon je kazao da akcije ruskog predsednika Vladimira Putina komplikuju situaciju u Siriji, ali da je britanska vlada ostvarila napredak u ubeđivanju opozicione Laburističke partije da podrži napade u Siriji.

Bilo bi moralno pogrešno to ne uraditi, istakao je Falon.

„Ne možemo da prepustimo francuskim, australijskim i američkim avionima da čuvaju naše britanske ulice bezbednim”, dodao je Falon.

Rusija od srede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci IS, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

---------------------------------------------------------------------------

Erdogan traži od Putina da se razmisli o napadima na Siriju

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da razmisli o bombardovanju ciljeva u Siriji, optužujući rusku vojsku da zatvara oči pred pogibijom na desetine civila.

U intervjuu „Al Džaziri” Erdogan je izarzio ljutnju zbog toga što je Moskva informisla Ankaru da će napadati ciljeve ekstremističke Islamske države (ID) u Siriji, a u stvari je napadala položaje sirijskih pobunjenika, preneo je AFP.

„Ja ću svakako razgovarati sa Putinom... Izraziću moju tugu zbog ove stvari”, rekao je Erdogan u intervjuu, čiji je transkript prenela turska novinska agencija Anadolija.

„S obzirom da samo mi dve prijateljske države, zatražiću od njega da razmotri korake koje su preduzeli po ovom pitanju i ono što su učinili”, rekao je predsednik Turske.

On je dodao da želi da shvati zašto je Rusija toliko zainteresovana za Siriju i naveo da je 65 osoba poginulo u ruskim vazdušnim napadima u Siriji, ne navodeći kako je došao do te cifre.

Rusija i Turska se već duže vreme ne slažu oko resavanja situacije u Siriji - dok je Moskva ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara Al Asada, dotle Ankara smatra da je njegovo svrgavanje sa vlasti jedini način da se reši kriza u toj zemlji, navela je francuska novinska agencija.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski avioni u napadu na prestonicu džihadista

Izvor: B92, 03.Okt.2015

Ruski borbeni avioni četvrti uzastopni dan sprovode vazdušne napade u Siriji i gađaju glavna uporišta Islamske države...To je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon medijskih izveštaja da Moskva zapravo gađa položaje sirijskih pobunjenika..."Tokom nekoliko ruskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.