Rusija pravi novi internet-projekat za propagandu u inostranstvu

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2014, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pravi novi internet-projekat za propagandu u inostranstvu

06.11.2014. -

Pod okriljem  međunarodne informativne agencije (MIA) "Rusija danas" ("Rossiя segodnя"), u novembru će biti aktiviran novi medij. Reč je o internet-projektu pod radnim nazivom "Sputnik", koji sa svojom inovativnom strukturom može da objedini na desetine sajtova na različitim jezicima.

Glavni urednik "Rusije danas" i televizijskog kanala Russia Today, Margarita Simonjan i generalni direktor MIA "Rusija danas", televizijski voditelj Dmitrij Kiseljov

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />RBK (RosBiznesKonsalting) je o pokretanju još jednog "državnog informativnog mas-medija" saznala od tri izvora bliska međunarodnoj informativnoj agenciji. Pres služba agencije "Rusija danas" je potvrdila stvaranje novog proizvoda, ali nije navodila detalje. 

Prezentacija tog proizvoda za zvaničnike i rukovodioce ruskih i inostranih kompanija pod nazivom "Početak nove ere međunarodnih servisa" je zakazana za 10. novembra. Nju će održati generalni direktor MIA-e, voditelj Dmitrij Kiseljov, i glavni urednik agencije "Rusija danas" i televizijskog kanala Russia Today, Margarita Simonjan. MIA obećava da će održati i konferenciju za štmapu nešto kasnije.

Jedan od sagovornika RBK-a tvrdi da će, u suštini, biti formirana nova "informativna agencija" koja će objediniti nekoliko desetina sajtova na stranim jezicima u različitim teritorijalno-jezičkim domenima i da će biti usmerena na inostrani auditorijum.

Dva druga izvora su rekla da je radna verzija naziva projekta "Sputnik". Prema jednoj od verzija, "Sputnik" će takođe koristiti kapacitete radio-kompanije "Glas Rusije" ("Golos Rossii"), koja ulazi u sastav MIA-e "Rusija danas", dok će se po drugoj koristiti resursi televizijskog kanala Russia Today.

U registru licenciranih mas-medija, koji vodi Roskomnadzor, 29. maja 2014. godine su bila registrovana dva medija pod nazivom Sputnik: radio-stanica i informativna agencija. Osnivač oba mas-medija je MIA "Rusija danas". Oba medija su usmerena na teritoriju Rusije i drugih zemalja. Spisak zemalja nije dat, ali su navedeni jezici na kojima se vrši informisanje. Lista jezika se podudara u opisima jedne i druge organizacije: ukupno 45 jezika i to iz zemalja Evrope, Azije, ZND, Severne i Južne Amerike.

Prema podacima sa servisa Whois (koji pripada kompaniji RU-Center, koja se bavi registracijom domena), organizacija Rossiya Segodnya je 24. oktobra 2014. godine registrovala domen sputniknews.com.

"To je prosto drugi brend", kaže sagovornik RBK-a. "Nema veze sa državnim pretraživačem "Sputnik", koji je Rostelekom pokrenuo u maju." 

Moguće je da su u pitanju portali poput " Ukraina.ru". Pokretanje ovog "informativno-analitičkog" resursa MIA je objavila 14. maja, a 30. oktobra je proradila njegova engleska verzija. Cilj portala "Ukraina.ru" je bio da "upoznaje sa alternativnom tačkom gledišta na situaciju u Ukrajini, koja se drastično razlikovala od one koja dominira u ukrajinskim i zapadnim mas-medijima."  Prema podacima MIA-e, na kraju oktobra je ovaj resurs imao "stabilan auditorijum od 40 hiljada govornika ruskog jezika" i "više od 24 hiljade pratilaca na društvenim mrežama."

Sagovornici RBK-a su imali poteškoće da kažu koliko će iznositi investicije u "Sputnik".

Kako je prenosio RBK u septembru, pozivajući se na projekat budžeta za period 2015-2017. godine, za MIA-u "Rusija danas" u 2015. godini će biti izdvojeno 6,48 milijardi rubalja državnog novca, iako su RIA Novosti, na čijem temelju je osnovana MIA, pretendovale na samo 2,67 milijardi rubalja u 2014. godini i na 2,35 milijardi u 2015. Simonjan je tada objasnila, da je sastavni deo MIA-e bila radio-kompanija "Glas Rusije" i da su subvencije MIA-e manje od ukupnog budžeta RIA NOvosti i "Glasa Rusije". Radiodifuzija u inostranstvu je znatno skuplja od informativne agencije unutar Rusije, kao što je bila RIA, dodatno je objasnila Simonjan.

Televizijski kanal Russia Today računa na 15,38 milijardi rubalja u 2015. godini, naspram 11,87 milijardi iz 2014. Prethodno je kanal trebalo da dobije samo 10,95 milijardi u 2015. Subvencije su povećane zbog puštanja programa na francuskom i nemačkom jeziku, izjavila je tada Simonjan.

Međunarodna informativna agencija "Rusija danas" je osnovana u decembru 2013. godine na temelju RIA Novosti kojim je prethodnih 10 godina rukovodila Svetlana Mironjuk i koje su ukinute predsedničkim dekretom. Promene nisu uticale na rad sajta ria.ru, internet-platforma agencije "Rusija danas" se, kao i pre,naziva RIA Novosti, njen auditorijum je, prema podacima sa sajta Liveinternet.ru,u oktobru brojao negde oko 1,38 miliona jedinstvenih posetilaca dnevno.

Informativni kanal Russia Today je pušten decembra 2005. godine, a na njegovom sajtu se pominju 22 ispostave u 19 zemalja i potencijalni auditorijum od 700 miliona ljudi u više od 100 zemalja sveta.

Izvor: daily.rbc.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.