Rusija-Švedska: novi nivo odnosa

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-Švedska: novi nivo odnosa

28.04.2011. -

Odnosi Rusije i Švedske izbijaju na novi inovacioni nivo. U Štokholmu u sredu je potpisana Deklaracija o parnterstvu u ime modernizacije.

Vladimir Putin, završavajući dvodnevnu turneju po Skandinaviji, iz Kopenhagena je stigao u Štokholm. Tamo se sastao sa kraljem Karlom Gustavom 16. i premijerom Frederikom Rajnfeldtom. Po njihovim rečima, Švedska je zainsteresovana za jačanje saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << između Rusije i EU. A ključ za bilateralni modernizacioni razvoj Rusije i Švedske je produbljavanje ekonomske saradnje, proširivanje mogućnosti za investiranje, stvaranje povoljnijih uslova za biznis. Deklaracija potpisana u sredu tome će samo doprinositi, izjavio je Vladimir Putin.

Uveren sam da će novi impuls saradnji dati i potpisana rusko-švedska deklaracija. Nama je interesantno iskustvo naših švedskih prijatelja u spoju nauke i roizvodnje, delatnosti tehnoparkova, klastera uz primenu nauke. Kao što znate, mi u Rusiji preduzimamo energične pokušaje da se krećemo u tom pravcu.

Dalji korak u tom pravcu će biti formiranje rusko-švedskog centra za inovacije i energetsku efikasnost. U Švedskoj, kao što je poznato, na najvišem nivou je razvijena proizvodnja aparata za domaćinstvo, elektronike, informaciono-telekomunikacione opreme i automobilska industrija. Švedska vodi u EU i po nivou investicija u naučna istraživanja. Ovo iskustvo je važno i interesantno za Rusiju. I Švedska je spremna da ga podeli.

Među rezultatima pregovora je i formiranje rusko-švedskog poslovnog saveta. Dogovoreno je da se razvijaju ne samo biznis-kontakti, već i turistički. Vladimir Putin je istakao da će turisti iz Švedske moći da ostaju na teritoriji Rusije bez viza tri dana. Posle tog preciziranja ruski novinari su odmah postavili pitanje o uzvratnim dejstvima od strane Švedske. Evo šta je na to pitanje odgovorio ruski premijer.

Problem postoji, to je kršenje principa uzajamnosti. Izašli smo u susret našim partnerima, učinili korak napred računajući da će naši parnteri iz Švedske i drugih zemalja EU videti, oceniti ga i učiniti odgovarajuće kretnje napred ka rešavanju ovog važnog pitanja. Naravno, mi shvatamo kako se teško donose slične odluke u okviru EU.

Švedska je 13. zemlja koja je potpisala sa Rusijom bilateralni sporazum o partnerstvu za modernizaciju. Između ostalog, jedan od ključnih argumenata koji određuje dalje odnose Rusije i EU takođe se naziva Partnerstvo za modernizaciju. Pri čemu on je bio usvojen za vreme predsedavanja Švedske EU. Na to je skrenuo pažnju Rajnfeldt. Možda je to prosto podudarnost, a možda će Švedska postati simbol zbližavanja Rusije u EU, ali upravo na konferenciji za štampu u Stokholmu čulo se pitanje jednog od novinara: Zašto Rusija nije deo EU. Odgovorio je na njega ruski premijer.

To je jedno od kapitalnih pitanja. Ja sam već govorio o mogućnosti stvaranja jedinstvenog ekonomskog mehanizma od Lisabona do Dalekog Istoka. Rusija je istorijski preduzela kolosalne napore radi osvajanja ovih ogromnih teritorija ispunjenih prirodnim bogatstvima. I spremni smo zajedno sa našim evropskim partnerima da razvijamo to najdirektnije, u kontaktu. Naravno, ima vrlo mnogo problema, vezanih za regulisanje tehnoloških pitanja. Ali to da budućnost Rusije i evropskih zemalja, dobra budućnost, ne može da bude osigurana bez saradnje i integracije, to je sasvim tačno. Pitanje je izbora tempa i formi ove integracije.

Rusija je za takvu tesnu saradnju spremna, izjavio je Vladimir Putin.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.