Rusi tvrde: Napad hemijskim oružjem u Siriji izrežiran; Putinova vojna policija stiže u Dumu!

Izvor: BKTV News, 11.Apr.2018, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi tvrde: Napad hemijskim oružjem u Siriji izrežiran; Putinova vojna policija stiže u Dumu!

Navodni napad hemijskim oružjem na civile u sirijskom gradu Dumi izrežirali su i snimili pripadnici grupe Beli šlemovi, tvrdi danas general pukovnik ruske vojske Viktor Poznahir.

On je izjavio da ispitivanje tla na mestu navodnog napada nije otkrilo nijedan dokaz koji bi potkrepio tvrdnje da se tamo dogodio napad hemijskim oružjem.

"Uzorci tla iz Dume nisu pokazali tragove hemijskih agenasa", rekao je ruski general i naveo da su doktori u lokalnoj bolnici rekli ruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << inspektorima da nisu lečili pacijente koji su bili žrtve bilo kakvog takvog napada, prenosi AP.

FOTO: Tanjug/AP

"Tog 7. aprila napravljen je verovatno poslednji pokušaj da se iscenira napad hemijskim oružjem u istočnoj Guti. Ozloglašeni Beli šlemovi, koji operišu kao deo terorističkih grupa, iscenirali su i snimili napad hemijskim oružjem na civile u gradu Duma", rekao je on novinarima, prenosi TAS S.

Poznahir, koji je zamenik načelnika Glavne operativne jedinice ruskog generalštaba, kazao je da teroristi od početka humanitarne operacije u istočnoj Guti nisu uspeli da lažiraju napad takozvanim hemijskim oružjem na civilnu populaciju.

"Tokom humanitarne operacije, ilegalno naoružane jedinice koje su bore u istočnoj Guti neprestano su pokušavale da izazovu provokacije, uz navodnu upotrebu toksičnih hemikalija, tako da svale krivicu za korišćenje hemijskog oružja na snage sirijske vojske", rekao je Poznahir.

On je naveo i da je u podzemnim tunelima u Hazrami pronađena radionica u kojoj su ekstremisti punili municiju otrovnim hemijskim agensima.

U sirijski grad Dumu sutra će biti upućena ruska vojna policija kako bi osigurala bezbednost grada, najavio je general-pukovnik ruske vojske Viktor Poznihir.

FOTO: Vikipedija

"Od sutra, jedinice ruske vojne policije biće raspoređene u gradu Duma kako bi osigurale bezbednost, održale red i zakon i organizovale pomoć za lokalno stanovništvo", rekao je novinarima Poznihir, koji je prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, preneo je TAS S.

On je naveo da je 41.213 ljudi, od kojih 3.354 pobunjenika i 8.642 članova njihovih porodica, napustilo sirijski grad Dumu uz pomoć ruske vojske, navodi AP.

Duma je poslednji grad u oblasti istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska voska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.