Izvor: RuskaRec.ru, 25.Apr.2017, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renovirana je i osvećena ruska crkva u Srbiji koja je gorela u požaru

Čin osvećenja je sproveo episkop banatski Nikanor, bogosluženju je prisustvovao nastojnik hrama otac Stefan i pastva, saopštava portal Senica.ru. 
Počelo prikupljanje sredstava za obnovu Hrama Svetog Jovana Bogoslova

14. januara u crkvi je izbio požar, delimično je izgoreo krov, ikone, predmeti duhovne i kulturne vrednosti za rusku emigraciju u Srbiji.
Ilustracija: senica.ru
Prikupljana su sredstva za obnovu hrama. Vernici, kako Rusi tako i Srbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << su se odazvali i pomogli da se renovira kulturno nasleđe Rusije u Srbiji. Posebno treba spomenuti rusko-srpsku kompaniju FranStudio iz Beograda koja je izvela radove na plafonu i krovu i kojoj nije prvi put da učestvuje u dobrotvornim projektima.
Ilustracija: senica.ru
Izgradnja ruske crkve Sv. Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi je počela 1930. godine odlukom ruskog Arhijerejskog Sinoda u Srbiji. Osnovni deo sredstava je izdvojio jeromonah Jovan. Izgradnja crkve je završena 1931. godine. Hram je 9. oktobra 1932. osvetio episkop Teofan Kurski. Do 1954. crkva je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, a zatim je predata Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 2002. godine hram je bio rekonstruisan. 
Ilustracija: senica.ru Ilustracija: senica.ru Ilustracija: senica.ru
 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.