Beskrajna lepota: Hram Jovana Bogoslova je izgoreo do temelja, a sada ga krasi plafon ručno oslikan u Rusiji (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Apr.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskrajna lepota: Hram Jovana Bogoslova je izgoreo do temelja, a sada ga krasi plafon ručno oslikan u Rusiji (VIDEO)

Kopija čuvene ikone Presvete Trojice Andreja Rubljova i grbovi svetih dinastija Romanovih i Nemanjića krase plafon u priprati hrama Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi.

Hram Svetog Apostola i evanđeliste Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi, prvi je u Srbiji u kom je postavljen elastični plafon oslikan u Rusiji.

Nakon Oktobarske revolucije u Beloj Crkvi je postojala kolonija rusa, pa se tako i jedna od malog broja ruskih crkava u Srbiji nalazi u ovom mestu. Ove godine će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << obeleženo 85 godina od osvećenja hrama Svetog Jovana Bogoslova. Nakon požara koji se dogodio 15.januara, hram je za tri meseca rekonstruisan zahvaljujući pomoći lokalne samouprave, ljudi dobre volje iz Bele Crkve i Ruske Federacije.

- Preko medija i društvenih mreža saznali smo za oštećenje crkve u požaru, kontaktirala sam oca Stefana i pitala kako možemo da pomognemo. Ovo je prelepa crkva, veoma smo srećni što smo uspeli da damo doprinos u obnovi – kaže Olga Ljitvina, dizajner.

O vrednosti donacije Olga Ljitvina ne želi da govori, kako kaže, darovano je od srca i cena nije važna. Namera je bila da se elastični plafon montira pre Vaskrsa, ali kako je odlučeno da bude oslikan u Rusiji, malo se kasnilo.

- Ja sam sa Kosova i Metohije i znam šta znače hramovi svakom verniku, zbog toga sam došao da lično učestvujem u postavljanju plafona. Lako se i brzo montira i pravi plafon, ali smo u ovom slučaju malo duže čekali zbog daljine – rekao je Ivan Pešikan, direktor montaže „Fran studio“, koji je pomogao obnovu hrama.

Jerej Stefan Jovičić kaže da je nesreća koja je zadesila hram ujedinila sve ljude da se obnova završi u najkraćem roku. Preostalo je još da se očiste freske od čađi i da se do kraja oslika hram.

Printskrin: Facebook/Хор "Света Тројица" Бела Црква

- Nikada nećemo zaboraviti veliki gubitak jer smo u požaru izgubili ikonu Bogorodice Kazanske, dar iz Rusije i koja je nama od neprocenjive vrednosti.

Triptih koji su darovali ruski kadeti su sačuvani, ikona Bogorodice gde se nalazi riza presvete Bogorodice je malo nagorela, ikone Svetog Nikole i Jovana Bogoslova su izgorele, ali smo sačuvali ikone koje je izradio Ivan Pavlovič Trofimov na oltaru i Pokrov Presvete Bogorodice i obnovili ih.

Montažom plafona na kom se nalazi kopija čuvene ikone Presvete Trojice Andreja Rubljova i grbovi svetih dinastija Romanovih i Nemanjića privodimo kraju obnovu hrama i podsećamo se na bratsku ljubav ruskog i srpskog naroda.

Neizmerno sam zahvalan svima i ganut injenicom da je dizajnerka Jevgenija Matornaja u bolničkom krevetu radila dizajn za plafon kako bi što pre bio gotov – ističe Jerej Stefan Jovičić.

(Telegraf.rs/ Izvor: ebelacrkva.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Renovirana je i osvećena ruska crkva u Srbiji koja je gorela u požaru

Izvor: RuskaRec.ru, 25.Apr.2017

Čin osvećenja je sproveo episkop banatski Nikanor, bogosluženju je prisustvovao nastojnik hrama otac Stefan i pastva, saopštava portal Senica.ru. . Počelo prikupljanje sredstava za obnovu Hrama Svetog Jovana Bogoslova. . 14. januara u crkvi je izbio požar, delimično je izgoreo krov, ikone,...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.