Rahoj: Prvi potez biće nam smena Puđdamona

Izvor: RTS, 27.Okt.2017, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rahoj: Prvi potez biće nam smena Puđdamona

U toku je sednica španskog Senata na kojoj treba da se glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao nezakoniti referendum o nezavisnosti. Ako se usvoje mere, prvi potez španske vlade biće smena Puđdamona, poručio je Marijano Rahoj. Katalonski parlament proglasio nezavisnost, prenosi "Pais".
15. 25 – Katalonski parlament proglasio nezavisnost, prenosi  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pais.
14.55 –  Očekuje se glasanje u katalonskom parlamentu. Secesionistčke partije traže da glasanje bude tajno. Sednicu napustili poslanici Socijalističke partije, Građanske partije i Sijudadanosa.
14.20 –  U toku rasprava u katalonskom parlamentu. Portparol katalonske opozicije pocepao predlog separatista.
13.25 – Napeto u španskom parlamentu: Rasprava o postojanju baskijske nacije uz aplauze i povike.
11.35 – Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi Republiku Kataloniju.
10.40 – Ako se usvoje mere, prvi potez španske vlade biće smena Puđdamona, poručio je Rahoj u Senatu.
Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas u obraćanju Senatu te zemlje da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Puđdamona, javio je AP.

Navodi se da je Rahoj rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".
Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu.
Španski premijer je rekao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize i da se radi o izazovu kakav nije viđen u novijoj istoriji Španije.
AFP prenosi da je Rahoj zatražio od Senata dozvolu za smenu Puđdamona i njegove vlade kako bi se zaustavile njihove težnje za nezavisnosti Katalonije.
Navodi se da je španski premijer zatražio od senatora da "nastave sa postupkom protiv predsednika katalonske vlade, njegovog potpredsednika i svih regionalnih ministara".
Očekuje se da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici Rahojeve Narodne partije, usvojiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.
Portparol katalonske opozicije pocepao predlog separatista
Karlos Karisoza, portparol Građanske partije koja se zalaže za jedinstvo Španije, pocepao je primerak predloga zakona o proglašenju nezavisnosti tokom današnje rasprave uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu, prenosi AP.
"Sa ovim papirom pretvarate Katalonce koji vas ne slede u siročad bez vlade i zato vam Građanska partija neće dopustiti da uništite Kataloniju", istakao je Karisoza.
On je naveo da je "danas tužan i dramatičan dan u Kataloniji, kada secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".
Secesionisti imaju neznatnu većinu u parlamentu, napominje američka agencija.

Istovremeno, više stotina gradonačelnika katalonskih gradova zajedno su uzvikivali "Nezavisnost!" unutar zgrade katalonskog parlamenta.
Oni su podršku separatistima pružili nekoliko sati uoči očekivanog glasanja u parlamentu te španske pokrajine o predloženom otcepljenju od Madrida i formiranju nezavisne republike.
Katalonski separatistički nastrojeni poslanici su prethodno danas podneli predlog o glasanju na predstojećoj sednici regionalnog parlamenta o uspostavljanju republike nezavisne od Španije.
Navodi se da su zahtev podneli poslanici saveza stranaka Zajedno za "da", kojem pripada i Katalonska evropska demokratska partija predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdamona, kao i poslanici Kandidature za narodno jedinstvo (KUP), stranke koja je partner u Puđdamonovoj vladi.
"Uspostavljamo Katalonsku Republiku kao nezavisnu i suverenu državu demokratskih i društvenih zakona", piše u tekstu predložene deklaracije.
Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se posle 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.
Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.