Katalonski parlament proglasio nezavisnost, španska vlada ga raspustila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2017, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonski parlament proglasio nezavisnost, španska vlada ga raspustila

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike, a španski Senat je nakon toga odobrio direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom. Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Senat odobrio direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom

Španski Senat odobrio je danas vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost od Španije.

Za uspostavljanje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja El Pais.

Očekuje se da će Rahoj sada sazvati kabinet da usvoji prve mere za vlast nad Katalonijom.

Rojters navodi da mere uključuju raspuštanje vlade u Barseloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Glasanje je sprovedeno u 135-članom parlamentu, navodi Rojters.

Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.

AP prenosi da predlog o kojem je parlament glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora "o jednakosti" sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući "nezavisnost" na katalonskom.

Agencije prenose da hiljade pristalica nezavisnosti u Barseloni kliču i plešu nakon proglašenja rezultata glasanja u katalonskom parlamentu, nakon što su proces glasanja i prebrojavanje glasova pratili uživo na velikim ekranima.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.

Zapadne agencije ocenjuju da će španski Ustavni sud sada verovatno proglasiti nezakonitim ishod glasanja katalonskog parlamenta i da će proglašenje nezavisnosti Katalonije teško dobiti zvanično priznanje Madrida i međunarodne zajednice.

Rahoj: Raspušten katalonski parlament, izbori 21. decembra

Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Rahoj je dodao da će u Kataloniji biti održani izbori 21. decembra.

On je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno.

Rahoj je najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije, preneo je Rojters.

Kako prenosi Vangvardija, španska vlada je smenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, potpredsednika Oriola Žunkerasa i sve članove vlade.

Rahoj je posle sastanka kabineta rekao da će biti zatvorena katalonska diplomatska predstavništva, koja su poslednjih godina otvorena u Njujorku, Londonu i Parizu, kao i da će biti otpušteni katalonski predstavnici u Briselu i Madridu.

"Nikada nismo želeli da dođemo do ove tačke", rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u normalno i legalno stanje što je pre moguće, preneo je AP.

Špansko tužilaštvo podići će optužnicu protiv Pudžemona

Kancelarija španskog državnog tužioca podići će naredne nedelje optužnice za pobunu protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, najavio je danas portparol, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost te španske pokrajine.

Sud će potom odlučiti da li da prihvati optužbe protiv Pudždemona, prenosi AFP.

Španski Ustavni sud razmatra glasanje katalonskog parlamenta

Ustavni sud Španije saopštio je danas da je započeo razmatranje procesa glasanja katalonskog parlamenta, koji je proglasio nezavisnost od Španije.

Kako se navodi, državni tužilac i druge strane imaju tri dana da reaguju, prenosi Rojters.

Pudžemon: Poziv na mir

Predsednik Katalonije Karlos Pudžemon pozvao je građane da ostanu mirni, uprkos odluci španskog Senata da aktivira član 155 Ustava i da ovlasti Vladu Španije da suspenduje autonomiju Katalonije.

Nakon što je regionalna skupština proglasila otcepljenje od Španije i proglasila Republiku Kataloniju, Pudžemon se obratio građanima koji su slavili ispred Parlamenta.

"U danima koji su pred nama moramo ostati dosledni našim vrednostima - pacifizmu i dostojanstvu. U našim je, u vašim je rukama izgradnja Republike", rekao je Pudžemon.

On je istakao da je Parlament danas ispunio davnašnju želju Katalonaca, koja je kulminirala na referendumu održanom 1. oktobra.

U međuvremenu je u Madridu saopšteno da državni tužilac namerava da protiv svih koje smatra odgovornim za protivustavno proglašenje nezavisnosti podigne optužbe za pobunu.

Kako je preneo AP, jedina dilema je da li će optužnice biti podignute samo protiv predsednika i potpredsednika Katalonije i članova pokrajinske vlade, ili će biti optuženi i svi koji su danas glasali za usvajanje Deklaracije o nezavisnosti.

Optužnice bi mogle da budu podignute već u ponedeljak, a prema španskom zakonu zaprećena kazna za to delo je 25 godina zatvora.

Grupa ANC pozvala državne službenike na miran otpor

Glavna separatistička grupa u Kataloniji, građanski pokret Katalonska narodna Skupština (ANC), pozvao je danas državne službenike u Kataloniji da ne slušaju naređenja španske vlade, nakon što je Madrid ozvaničio direktnu kontrolu nad tim španskim regionom.

Kako se navodi, ANC je pozvao službenike da pruže "miran otpor", prenosi Rojters.

Pad Madridske berze i akcija katalonskih banaka

Madridska berza i akcije katalonskih banaka su u padu, nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost tog regiona od Španije.

Glavni indeks Madridske berze IBEX35 je pao za više od jedan odsto na 10.198,50 poena, nakon što je katalonski parlament glasao za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije.

Akcije Kaiša banke, trećeg najvećeg kreditora u Španiji, pale su za oko pet procenata, dok su akcije banke Sabadelj, petog najvećeg kreditora, pale za oko šest odsto.

U katalonskom gradu Đironi uklonjena španska zastava

U katalonskm gradu Đironi pristalice regionalne nezavisnosti uklonile su špansku nacionalnu zastavu sa gradske većnice i zamenile je zastavom Katalonije.

Na snimcima sa mobilnih telefona koji su postavljeni na Tviteru a koji su danas napravljeni u tom gradu vidi se masa ljudi koji viče: "Napolje, napolje sa španskom zastavom!", ubrzo nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost regiona, prenosi AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.