RT: Rusija i NATO nisu uspeli da nađu zajednički jezik - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2022, 20:50

RT: Rusija i NATO nisu uspeli da nađu zajednički jezik - Moskva

NATO vojni blok predvođen SAD-om vratio se na potpunu hladnoratovsku strategiju „obuzdavanja“ prema Rusiji i traži „punu dominaciju“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško na konferenciji za štampu. Diplomata je dodao da Moskva veruje da ponašanje NATO-a stvara „neprihvatljivu” pretnju Rusiji kojoj će ona morati da se suprotstavi. Gruško je takođe naveo da je vojni blok odgovoran za prestanak bilo kakve saradnje sa Rusijom po pitanju ključnih zajedničkih bezbednosnih pitanja kao što su borba protiv terorizma, trgovine drogom i piraterije. Gruško je takođe osudio SAD zbog „urušavanja“ sporazuma o kontroli naoružanja, koji je doveo do izlaska Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Sporazuma o otvorenom nebu i odugovlačenja sa produženjem novog sporazuma START. "Trenutno nemamo jedinstvenu pozitivnu agendu. Baš ništa."
  Rusija je predložila mere deeskalacije, ali ih je NATO do sada ignorisao, dodao je diplomata. Čini se da vojni blok priznaje  bezbednost kao nešto što se odnosi samo na njegove članice, čime se direktno krše brojni međunarodni ugovori. Rusija smatra da je to neprihvatljivo, rekao je Gruško i dodao da će Moskva, ako NATO nastavi sa politikom obuzdavanja, odvraćanja i zastrašivanja, odgovoriti istom merom.   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_28173\", 215467410, 28173, \'Sx3u0trFXs7qbitmaF1uQPCvXnBL\'); }()); Ranije danas, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima da su dve strane imale „iskren i otvoren razgovor o širokom spektru pitanja, naravno sa fokusom na tenzije u, i oko Ukrajine“. Međutim, Stoltenberg je odbacio bilo kakav dogovor o daljem proširenju NATO-a, rekavši da „Rusija nema pravo veta“ na taj proces i da „samo Ukrajina i 30 saveznika mogu da odluče kada će Ukrajina postati članica“. Moskva je nepokolebljiva da Ukrajina i Gruzija „nikada“ ne smeju da postanu članice NATO-a, rekao je Gruškov kolega, Sergej Rjabkov. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.