Zaharova: Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

Izvor: B92, 11.Jan.2022, 21:38

Zaharova: Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

Marija Zaharova primetila je protivrečnost u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promene granica.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije ironično je upitala da li je to Vašington prestao da podržava "suverenitet Kosova".

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

"Da li dobro razumemo da Vašington više ne podržava 'suverenitet Kosova' i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?", prokomentarisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodnopravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se "suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja".

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije.

Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Da li to SAD više ne podržavaju suverenitet Kosova?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2022

Analizirajući nedavnu izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da je cilj Vašingtona u razgovorima s Moskvom da odbrani temeljne principe međunarodnih odnosa koji ne dozvoljavaju nasilne promene granica, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.