RT: Nova izraelska naselja su zločin – zvaničnik UN

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2024, 00:38

RT: Nova izraelska naselja su zločin – zvaničnik UN

Nova izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali rastu rekordnom brzinom, upozorio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk.
  Zvaničnik UN je upozorio da izraelsko uspostavljanje i širenje naselja u oblastima koje zauzima znači preseljenje izraelskih civila na te teritorije, što je protivno međunarodnom pravu i smatra se ratnim zločinom.
Komentarišući u petak izveštaj koji će biti predstavljen Savetu za ljudska prava u Ženevi krajem marta, on je dodao da naselja rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost palestinske države. „Zapadna obala je već u krizi. Ipak, nasilje naseljenika i kršenja vezana za naselja dostigla su šokantne nove nivoe i rizikuju da eliminišu svaku praktičnu mogućnost uspostavljanja održive palestinske države“, izjavio je Turk. U odgovoru na izjavu, izraelska diplomatska misija u Ženevi je u petak izjavila da je izveštaj trebalo da obuhvati smrt 36 Izraelaca 2023. godine, optužujući Kancelariju visokog komesara da ignoriše gubitke koje zemlja trpi. Izveštaj od 16 strana, koji je zasnovan na nadzoru UN zajedno sa drugim izvorima, beleži 24.300 novih izraelskih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali tokom jednogodišnjeg perioda do kraja oktobra 2023. godine, što je rekord od početka praćenja 2017. Prema dokumentu, došlo je do drastičnog porasta intenziteta, ozbiljnosti i regularnosti kako izraelskih naseljenika tako i državnog nasilja nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, posebno od 7. oktobra prošle godine, kada je militantna grupa Hamas napala južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu i pokretanjem vojne operacije u Gazi. U februaru je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da je Vašington razočaran planom Izraela da izgradi preko 3.300 novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dodajući da bi potencijalni razvoj bio „nedosledan“ međunarodnom pravu. Komentari su zapravo preokrenuli politiku koju je vodila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.