Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Netanijahu naredio jačanje snaga i nastavak „masovnih napada“ na Gazu

Izvor: Vostok / RT Benjamin Netanijahu je obećao da će nastaviti sa vazdušnim napadima na Gazu, nakon noćašnje razmene vatre s Hamasom. Izraelski premijer je takođe naredio vojsci da pojača oklopne i artiljerijske snage na jugu zemlje. Netanijahu, koji je u danas održao hitan sastanak vlade, izjavio je da je vojna mobilizacija neophodna kako bi se pomoglo da se Izrael zaštiti od daljnjih raketnih napada. Izraelski lider obećao je da će nastaviti sa "masovnim napadima" kao odgovor na stotine raketa ispaljenih na Izrael. „Pozivam građane da se strogo pridržavaju sigurnosnih propisa. Mi radimo na tome da vratimo mir i sigurnost stanovnicima juga”, rekao je Netanijahu.
Po naređenju Netanijahua, snage 7. oklopne brigade pomerile su se na jug. Izraelska vojska je saopštila da će snage "biti spremne da deluju kao ofanzivna snaga u Pojasu Gaze." Njegove smernice dolaze nekoliko sati nakon što je objavljeno da su skloništa u gradu Rišon Le Cion, udaljenom samo sedam milja južno od Tel Aviva, otvorena za stanovništvo kao mera opreza. Prema naglom razvoju događaja, pretpostavlja se da se Izrael sprema za dugoročnu eskalaciju sa Hamasom, ukazali su neki analitičari. Do sada je na Izrael lansirano više od 400 raketa, dok je izraelska vojska uzvratila napadom po metama u Gazi. Iako izraelska vojska insistira na tome da su njegovi vazdušni napadi usmereni na Hamas, najmanje šest palestinskih civila je ubijeno tokom napada, uključujući trudnu majku i njenu malu kćer. Izraelska vojska je negirala bilo kakvu umešanost u njihovu smrt, tvrdeći da je majku i kćer ubila raketa Hamasa koja je prerano eksplodirala. Jedan Izraelac je ubijen tokom raketnog baraža, a nekoliko drugih je povređeno.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.