Izvor: Deutsche Welle, 05.Maj.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eskalacija nasilja

Eskalacija nasija u pojasu Gaze se događa uoči Ramazana, muslimanskog meseca posta, koji počinje u ponedeljak i Dana nezavisnosti Izraela koji se obeležava u sredu. Netanjahu je najavio žestok nastavak protivnapada.

Prema izveštaju lista „Times of Israel", Palestinci su u noći između subote i nedelje ispalili oko 430 raketa i granata na Izrael i desetine hiljada ljudi je moralo da pobegne u skloništa. Jedan 60-godišnji Izraelac je poginuo kada je metak pogodio njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kuću u gradu Aškelonu. To je prva žrtva raketnog napada na strani Izraela od 2014. godine.

U napadima je povređeno 38 Izraelaca, od kojih su neki zadobili povrede opasne po život, navode lekari. Sirene za opasnost su se oglašavale tokom subote sve do ranog nedeljnog jutra u Eškolu, Aškelonu i drugim gradovima u blizini Gaze.

Borbeni avioni Izraela napadali 120 meta

Izraelska avijacija je odgovorila napadima na 120 vojnih ciljeva u ovom obalskom pojasu na Mediteranu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da je vojsci da instrukcije da nastavi sa "žestokim napadima" na ciljeve u Gazi.

U izraleskim napadima tokom noći uništieni su, između ostalog, štab vladajućeg radikalnog islamskog pokreta Hamas, kao i nekoliko raketnih radionica i skladišta oružja.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je oštro reagovao na izraleske napade u kojima je pogođena kancelarija turske državne novinske aegncije." To je novi primer neobuzdane izraleske agresije", napisao je on na Tviteru.

Izrael za sada nije reagovao na te tvrdnje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u gradu Gazi povređeno je 47 Palestinaca, dok ih je šest ubijeno. Radi se o dva borca grupe "Islamski džihad", još dva mladića, te jednom detetu i njegovoj trudnoj majci.

Izraelske vojska negira ubistvo majke i deteta. Portparol vojske je na arapskom na Tviteru napisao da su majka i dete poginuli od pogrešno vođene palstnske rakete.

Nemačka i SAD uz Izrael

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu osudilo je raketni napad iz Pojasa Gaze. Izrael ima pravo da se brani i štiti svoje građane, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Američka vlada je takođe pokazala solidarnost sa Izraelom i signalizovala svom savezniku "punu podršku" za njegovo pravo na samoodbranu "protiv tih žestokih napada", saopštila je portparol stejt dipermenta Morgan Ortagus. Ona je osudila "stalne raketne napade Hamasa i palestinskog 'Islamskog džihada' iz Gaze na nevine civile i njihove zajednice širom Izraela".

Najava ometanja Evrovizije

Militantne palestinske organizacije opravdale su svoje raketne napade smrću Palestinaca u nedavnim protestima.

Islamski džihad je istakao da napadi imaju za cilj između ostalog i da ometaju organizaciju Eurovizije, međunarodnog muzičkog takmičenja koje počinje u Tel Avivu za desetak dana. Portparol Hamasa rekao je da sporazumi o prekidu vatre "nisu prepreka" za reakcije na agresiju.

as (agencije)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.