RT: „Ne želim da se proleva krv“: Predsednik Malija podneo ostavku nakon što je pritvoren tokom puča

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2020, 09:35

RT: „Ne želim da se proleva krv“: Predsednik Malija podneo ostavku nakon što je pritvoren tokom puča

Predsednik Malija, Ibrahim Boubakar Keita je saopštio da će se povući sa funkcije kako bi se izbeglo krvoproliće, nekoliko sati nakon što su ga tokom vojnog puča uhvatili pobunjenici. Susedne zemlje su zatvorile svoje granice kao odgovor na nemire. Zapadnoafrička država ušla je u utorak u političku krizu nakon što su vojnici pritvorili predsednika Keitu i premijera Boubou Kisea. Predsednik Malija je u televizijskom obraćanju rekao da su "određeni delovi vojske odlučili da je intervencija neophodna" i da će podneti ostavku i raspustiti parlament.
"Da li zaista imam izbora? Ne želim da se proleva krv."
  Još nije jasno da li će vojnici koji su izvršili pobunu u vojnoj bazi u Katiju, gradu blizu glavnog grada Bamaka, preuzeti kontrolu nad vladom. Očekuje se da će se obratiti kasnije, prema medijskim izveštajima. Evropska unija i Afrička unija su osudile politička previranja. Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država saopštila je da će zatvoriti granice svojih država članica sa Malijem kao predostrožnost i obećala da će uvesti sankcije. Međutim, čini se da pobuna ima domaću podršku. RT-ova video agencija Raptli objavila je snimke oduševljene mase kako dočekuje vojni konvoj dok je prolazio ulicama prestonice. Očigledni vojni puč usledio je nakon nedelja nemira u zemlji, a opozicioni demonstranti optužuju Keitu za loše upravljanje ekonomijom zemlje, te da je omogućio pogoršanje bezbednosne situacije u vezi sa oružanim džihadističkim grupama na severu. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.