U toku je puč, pobunjenici uhapsili predsednika i premijera afričke zemlje VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 22:00

U toku je puč, pobunjenici uhapsili predsednika i premijera afričke zemlje VIDEO/FOTO

Vođa pobunjeničkih trupa objavio je da su uhapšeni predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita i premijera Sumilu Bubei Maiga, javio je AFP.

„Možemo vam reći da su predsednik i premijer pod našom kontrolom“, rekao je anonimni oficir koji tvrdi da je vođa pobunjenika.

Oficir je dodao da su njih dvojica u pritvoru u predsednikovoj rezidenciji, u Bamaku. Međutim, drugi vojni zvaničnik rekao je da su Keita i Maiga bili u oklopnom vozilu na putu za bazu Kati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pobuna malajskih vojnih jedinica počela je ranije danas, a izvori Sputnjika su rekli da su pobunjenici uhapsili brojne ministre i visoke oficire. Smatra se da je pobuna povezana sa finansijskim pritužbama vojnika. Lokalni mediji su objavili da su za organizovanje pobune odgovorna četiri vojna zvaničnika.

Očevici su za Sputnjik rekli da su i civili izlazili na ulice glavnog grada Bamaka, da se povremeno čuje pucnjava, dok su pobunjeni vojnici ispaljivali su upozoravajuće pucnje u pravcu predsednikove rezidencije.

"Masovne demonstracije održavaju se u glavnom gradu Bamako. Demonstranti zahtevaju ostavku predsednika Ibrahima Bubakar Keita. Pobunjenički vojnici šetaju ulicama i pozdravljaju gomilu demonstranata na Trgu nezavisnosti u centru grada“, rekla je jedna osoba.

Izvor ruskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je za Sputnjik da Moskva „pomno prati događaje“ i proverava informaciju da su pobunjenici uhapsili predsednika.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je večeras hapšenje predsednika Malija Ibrahima Bubukara Keite i visokih vladinih zvaničnika od strane odmetnutih vojnika u toj zemlji i pozvao na njihovo hitno oslobađanje.

"Generalni sekretar poziva na hitno ponovno uspostavljanje ustavnog poretka i vladavine prava u Maliju", rekao je portparol UN Stiven Dižarik u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsednika i premijera u Bamaku uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga, saopštio je ranije predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša rekao je da šef UN-a pomno prati situaciju i poziva građane Malija da sačuvaju demokratske institucije u zemlji.

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je pobunu, a izvor blizak Makronu rekao je Rojtersu da je on razgovarao sa predsednikom Malija i čelnicima Obale Slonovače, Senegala i Nigera o situaciji u zemlji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Završen vojni puč u Maliju, predsednik podneo ostavku

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2020, 07:36

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita u kratkom televizijskom obraćanju podneo je ostavku na svoju funkciju i raspustio parlament nekoliko sati nakon što su ga u utorak uhapsili pobunjeni vojnici...Posle hapšenja predsedavajućeg parlamenta i ministra ekonomije i finansija, uhapšeni su i predsednik...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.