Izvor: Radio 021, 19.Avg.2020, 07:36

Završen vojni puč u Maliju, predsednik podneo ostavku

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita u kratkom televizijskom obraćanju podneo je ostavku na svoju funkciju i raspustio parlament nekoliko sati nakon što su ga u utorak uhapsili pobunjeni vojnici.

Posle hapšenja predsedavajućeg parlamenta i ministra ekonomije i finansija, uhapšeni su i predsednik Malija Ibrahim Bubakara i premijer Bubua Sisea. Državna televizija ORTM prestala je da emituje program.

Dvojicu najviših državnih funkcionera uhapsili su odmetnuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pripadnici oružanih snaga te zemlje, saopštio je predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat, preneo je Rojters.

"Energično osuđujem hapšenje predsednika Ibrahima Bubakara Kejta, premijera Sisea i drugih zvaničnika vlade Malija i zahtevam njihovo momentalno oslobađanje", objavio je Faki na svom Tviter nalogu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio je hapšenje predsednika Malija Ibrahima Bubukara Keite i visokih vladinih zvaničnika od strane odmetnutih vojnika u toj zemlji i pozvao na njihovo hitno oslobađanje.

Pobuna malajskih vojnih jedinica počela je juče, a izvori Sputnjika su rekli da su pobunjenici uhapsili brojne ministre i visoke oficire. Smatra se da je pobuna povezana sa finansijskim pritužbama vojnika. Lokalni mediji su objavili da su za organizovanje pobune odgovorna četiri vojna zvaničnika.

Autor: Tanjug, Sputnjik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOJNI PUČ! Predsednik Malija podneo ostavku (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020

Predsednik Malija Bubakar Kejta podneo je ostavku pošto usled vojnog puča u toj zemlji...Predsednik i premijer Malija Bubu Kise uhapšeni su sinoć u pokušaju vojnog puča koji je u toku, saopštio je jedan zvaničnik Malija koji ne želi da mu se objavi ime, prenela je agencija AP...Vojska je opkolila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vođe puča u Maliju obećale održavanje novih izbora, predsjednik dao ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2020

Malijski vojnici, koji su jučerašnjim (18. kolovoz) pučom primorali predsjednika Ibrahima Boubacara Keita da podnese ostavku obećali su danas (19. kolovoz), nakon što ih je međunarodna zajednica osudila, organiziranje novih izbora. U izjavi, koju je prenijela državna radiotelevizija ORTM, vođe...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Predsednik Malija podneo ostavku posle hapšenja i raspustio vladu i parlament

Izvor: Danas, 19.Avg.2020

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Kejta podneo je sinoć ostavku i raspustio parlament, nekoliko sati nakon što su ga uhapsili pobunjeni vojnici, preneo je Bi-Bi-Si.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.