RT: Iran predstavio prvi borbeni avion domaće proizvodnje

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2018, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iran predstavio prvi borbeni avion domaće proizvodnje

Izvor: Vostok / RT

Iran je predstavio prvi borbeni avion domaće proizvodnje "Kovsar", povodom Nacionalnog dana odbrambene industrije.

Avion četvrte generacije ima "naprednu tehnologiju" i višenamenski radar, saopštila je novinska agencija "Tasnim", dodavši da je avion "potpuno domaće proizvodnje". "Napredni" avion, koji će se proizvoditi u dve verzije - jednosed i dvosed - biće korišćen za podršku vojnim misijama, kao i za obuku pilota.



Avion je predstavljen usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, kao i rasta tenzija između Teherana i Vašingtona. Predsednik Rohani i ministar odbrane Amir Hatami su prisustvovali ceremoniji, a Rohani je ušao u kokpit kako bi proverio koliko će biti udobno pilotima u najnovijem pjačanju za iranske vazduhoplovne snage.


#Iran unveiled the country’s first state-of-the-art fighter jet dubbed “Kowsar” designed and manufactured by domestic military experts. pic.twitter.com/eznrxW0qbY
— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) August 21, 2018
Obraćajući se vojnim zvaničnicima, Rohani je naglasio da je vojna moć zemlje namenjena odbrani, te je upozorio na bilo kakve neprijateljske poteze.


"Trebamo biti spremni da se borimo protiv vojnih sila koji žele da zauzmu našu teritoriju i naše resurse", rekao je Rohani tokom govora koji je emitovan uživo na državnoj televiziji.

"Zašto nas Sjedinjene Države ne napadaju? Zbog naše moći, jer su svesni posledica", dodao je iranski predsednik.
 

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.