Putin i Erdogan dogovorili obnovu odnosa Rusije i Turske

Izvor: N1 televizija, 29.Jun.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Erdogan dogovorili obnovu odnosa Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da će naložiti svojoj vladi da pripremi dokumenta o obnavljanju trgovinsko-ekonomskih i drugih odnosa, saopštio je Kremlj.

"Ruski lider je izjavio da će naložiti vladi da uđe u pregovore sa odgovarajućim turskim resorima kako bi se obnovila uzajamno korisna saradnja u trgovinsko-ekonomskim odnosima i u drugim sferama", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Dodaje se da se ima u vidu i ukidanje zabrane poseta Turskoj za ruske turiste, koje je uvela Moskva. Po rečima Putina, Erdoganovo pismo stvorilo je pretpostavke da se reši "kriza" u bilateralnim odnosima i da se započne proces obnove zajedničkog rada na međunarodnim i regionalnim problemima.

Kremlj je naveo da su se lideri dogovorili da će se ministri spoljnih poslova Rusije i Turske sresti 1. jula u Sočiju, kada treba da bude razmotrena situaciju u regionu, sa akcentom na aktuelna pitanja daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

"U celini, razgovor je imao poslovni, konstruktivni karakter, i bio je orijentisan na obnavljanje tradicionalno prijeteljske, višestruke saradnje", navodi se u saopštenju.

Današnji telefonski razgovor bio je prvi direktni kontakt od početka novembra prošle godine i teške diplomatske krize između dve zemlje, a Ankara je navela da je razgovor bio "vrlo produktivan".

Turski predsednik se u ponedeljak izvinio za taj slučaj u poruci poslatoj Putinu, saopštio je Kremlj.

Erdogani i Putin su se dogovorili da se sastanu, saopštilo je tursko predsedništvo.

"Ponavljajući njihovo angažovanje za obnovu bilateralnih odnosa... dva lidera su se složila da ostanu u kontaktu i da se sastanu" u vreme koje još nije određeno, navodi se u saopštenju turskog predsedništva posle razgovora.

Neposredno pred današnji razgovor sa svojim turskim kolegom Putin je uputio saučešće narodu Turske zbog trostrukog samoubilačkog napada na aerodromu u Istanbulu, u kojem je, prema novom bilansu, poginula 41 osoba, a 239 je ranjeno.

Ruska agencija TASS piše da od dogovora koji će postići dva predsednika tokom današnjeg razgovora zavisiti naknade za tursko rušenje ruskog aviona Su-24M.

Turske snage su u novembru oborile ruski vojni avion koji je navodno tokom operacija u Siriji ušao u vazušni prostor Turske, a pilota koji se katapulitirao su ubile pobunjeničke snage na teritorije Sirije. Odnosi Rusije i Turske su se posle toga drastično pogoršali.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.