Protest u Madridu zbog pooštravanja zakona o abortusu

Izvor: Blic, 29.Jul.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Madridu zbog pooštravanja zakona o abortusu

Stotinak demonstranata, većinom žena, protestovalo je danas u Madridu protiv predloženih izmena zakona o abortusu kojima bi se zabranio prekid trudnoće u slučaju deformiteta ploda, ističući da će to vratiti Španiju u eru diktature generala Franciska Franka.

"Čini nam se da je ovo povratak Frankovoj diktaturi a mi ni pod kakvim uslovima nećemo prihvatiti mere koje će nam oduzeti naša prava", rekla je Husta Montero, članica Feminističkog parlamenta, jedne od grupa koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su organizovale protest.

Okupljeni su uzvikivali: "Mi rađamo, mi odlučujemo", preneo je AFP.

Konzervativna španska vlada izazvala je buru nezadovoljstva među grupama za zaštitu ženskih prava, planovima za pooštravanje zakona o abortusu.

Španska vlada je u petak najavila da će izmeniti zakon o abortusu koji je donela prethodna vlada socijalista 2010. godine i koji daje ženama zakonsko pravo na abortus do 14. nedelje trudnoće, a u slučajevima kada je ugroženo zdravlje majke ili fetus pokazuje ozbiljne deformitete do 22. nedelje trudnoće.

U slučaju ekstremne deformacije fetusa, abortus je mogao da se sprovede u bilo koje vreme uz odobrenje etičkog komiteta.

Međutim, ministar pravde Alberto Ruis-Galadron je rekao da zakon treba da se promeni kako bi se zabranio abortus u slucajevima deformacije fetusa.

"Ne razumem zašto bismo uskratili fetusu život dozvoljavajući abortus iz prostog razloga što on ima hendikep ili deformitet", rekao je ministar u intervjuu prošle nedelje.

Većina Španaca (81 odsto) je protiv zabrane abortusa u slučajevima kada je plod deformisan, pokazale su ankete koje je danas objavio levičarski list "El Pais".

Demonstranti smatraju da je ministrov predlog ciničan. "On želi da pokaže brigu ali ona nije praćena odgovarajućim merama. Recimo, vlada istovremeno smanjuje sredstva za zbrinjavanje hendikepiranih ljudi i dece sa smetnjama u razvoju", rekla je Husta Montero.

Povezane vesti: Novi protesti u Madridu Španski radnici zbog mera štednje protestuju treći dan U Madridu privedeno 18 demonstranata Više od 100.000 Španaca na ulicama na godišnjicu pokreta Privremena obustava Šengena na granici Španija-Francuska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.