EU planira finansiranje oružja za Ukrajinu profitom od ruske imovine

Izvor: VOA, 09.Maj.2024, 19:34

EU planira finansiranje oružja za Ukrajinu profitom od ruske imovine

Brisel — Evropska unija je usaglasila sporazum koji predviđa da se profitom od zamrznute ruske imovine finansira oružje za Ukrajinu. Američki saveznici žele da EU ode još korak dalje od toga. Ruska centralna banka je u zapadnim finansijskim institucijama i kompanijama imala gotovinu i imovinu vrijednu više milijardi dolara. Zapad je zamrznuo ta sredstva posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Oko 70 odsto - čija je vrijednost više od 200 milijardi dolara - deponovano je u finansijskoj kompaniji Euroclear u Briselu. Sjedinjene Države, zajedno sa Britanijom i Kanadom, vrše pritisak da se ta sredstva u potpunosti zaplijene i upotrijebe za pomoć Kijevu da se bori protiv ruske invazije. Međutim, Evropa je opreznija. Ambasadori Evropske unije su se na sastanku u srijedu, u Briselu, u načelu saglasili da koriste samo profit od kamate na rusku imovinu. “EU govori o tome ne da zaplijeni glavnicu, već da koristi kamatu – koja možda iznosi 7 ili 8 milijardi dolara godišnje – za Ukrajinu. To je značajna suma, ali veoma mala u poređenju sa štetom koju je Rusija pričinila Ukrajini”, smatra Ijand Bond iz Centra za evropsku reformu. Sporazum bi trebalo da odobre ministri finansija EU na sastanku naredne nedelje. Zvaničnici su poručili da će “Rusija direktno platiti za svoje zločine”, a prva isplata od milijardu dolara trebalo bi da bude dostupna za kupovinu oružja do ljeta. “Ta sredstva mogu da se koriste ne samo za nabavke u Evropi već i van nje. Sada je najvažnije da se oružje može isporučiti što je prije moguće”, poručio je njemački kancelar Olaf Šolc. Pojedini u Evropi strahuju da bi američki plan da se ruska sredstva u potpunosti zaplijene doveo do duge pravne bitke – i da bi mogao da podstakne druge zemlje kao što je Kina da prodaju svoje euro-obveznice i tako destabilizuju evropsku valutu. Drugi očekuju da će se Rusija osvetiti tako što će zaplijeniti dodatnu imovinu zapadnih kompanija koje i dalje posluju u toj zemlji. “Moj stav je da su te kompanije imale dvije godine da napuste rusko tržište. Ako su ostale, to je zbog toga što su smatrale da je u redu da nastave da zarađuju novac u Rusiji, uprkos činjenici da ona vodi brutalni rat protiv svog susjeda. I ako izgube imovinu sada, to je njihov problem”, ističe Ijan Bond. Zvaničnici Evropske unije nadaju se da će sporazum biti u potpunosti primijenjen do juna. Tada Mađarska preuzima predsjedavanje EU i strahuje se da bi mogla da blokira dogovor ako nije u potpunosti stupio na snagu, s obzirom na to da i dalje održava bliske veze sa Rusijom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruska imovina izvor prihoda za ukrajinsko oružje

Izvor: VOA, 09.Maj.2024

Evropska unija je usaglasila sporazum koji predviđa da se profitom od zamrznute ruske imovine finansira oružje za Ukrajinu. Američki saveznici žele da EU ode još korak dalje od toga.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.