Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala inicijativa za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve

Ideja grupe nekadašnjih Tuđmanovih bliskih saradnika i funkcionera iz stranke „Jedino Hrvatska" da osnuju hrvatsku pravoslavnu crkvu, verovatno po uzoru na onu stvorenu u vreme Pavelićeve NDH, doživela je fijasko, jer je peticiju za tu inicijativu potpisalo samo šesnaestoro građana, a ignorisali su je i hrvatski mediji.

Stranka je u martu objavila poziv za potpisivanje peticije za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve, uz obrazloženje da „Srpska pravoslavna crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << širi mržnju i nacionalnu netrpeljivost", te da je „hrvatska pravoslavna crkva potrebna za sprečavanje daljeg delovanja produžene četničke ruke u Hrvatskoj".

Ovakva formulacija neodoljivo podseća na obrazloženje koje je u NDH dao poglavnik Ante Pavelić kada je ukazom od 3. aprila 1942. godine formirao Hrvatsku pravoslavnu crkvu, u želji da „popravi" odnose sa Srbima.

Među članovima stranke „Jedino Hrvatska" nalaze se najmoćniji Tuđmanov savetnik iz vremena njegove vladavine Ivić Pašalić, general HV Ljubo Ćesić Rojs, pomoćnik ministra odbrane Gojka Šuška i Ivan Vekić, prvi ministar unutrašnjih poslova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.