Promena vlasti u Istanbulu, otrežnjenje ili prekretnica

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena vlasti u Istanbulu, otrežnjenje ili prekretnica

Turska opozicija zadala je ozbiljan udarac vlastima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula, ponovo je pobedio opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu. Vlast u Istanbulu, znači i kontrolu nad turskom ekonomijom i važno mesto u politici zemlje. Erdogan je čestitao Imamogluu.
Dan otrežnjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Istanbulu, u kome posle 25 godina, prevlast u najvećem gradu Turske više nema vladajuća islamsko-kozervativna Stranka pravde i razvoja.

Izbori, na kojima su građani pokazali nezadovoljstvo zbog ekonomskog pada i inflacije bili su svojevrstan referendumom o politici predsednika Erdogana.
Ekrem Imamoglu, lider sekularne Republikanske partije, kaže da će okončati korupciju u gradskoj upravi.
"Ovo nije nova stranica, već novi početak za Istanbul. Kao gradonačelnik jednako ću se ophoditi prema svim građanima. Gradićemo demokratiju i vladavinu prava", rekao je Imamoglu.
Izbori su prekretnica za politiku Erdogana koji je i sam nekada bio gradonačelnik Istanbula. Smatra da onaj ko izgubi taj grad - gubi i Tursku.
"Čestitam Imamogluu na pobedi. Ponovo je pobedila volja naroda. To pokazuje da demokratija u Turskoj dobro funkcioniše'', naveo je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Promena vlasti u Istanbulu ne znači i kraj za jednog od najuticajnijih turskih političara.
To potvrđuje i početak suđenja za 16 organizatora mirnog protesta na Trgu Taksim, u Istanbulu 2013. godine koje vlasti optužuju za pokušaj rušenja tadašnjeg premijera Erdogana. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je Ekrem Imamoglu, novi gradonačelnik Istanbula?

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2019

ISTANBUL - Ekrem Imamoglu, koji je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula još ubjedljivije pobijedio svog protivnika iz AKP, stranke predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, nije bio mnogo poznat u političkom životu Turske prije nego što je odlučio da se kandiduje na lokalnim izborima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pobedu opozicije u Istanbulu građani proslavljali uz Nadu Topčagić (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2019, 11:44

Na lokalnim izborima u Istanbulu u nedelju pobedio je kandidat opozicije Ekrem Imamoglu koji će biti novi gradonačelnik tog grada...Glasanje u Istanbulu je bio test popularnosti za Erdogana koji je ranije rekao da onaj ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u celoj Turskoj...Na društvenim mrežama pojavili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.