Izvor: RTS, 21.Sep.2021, 11:14

Presuda Evropskog suda: Rusija odgovorna za ubistvo Litvinjenka

Evropski sud za ljudska prava proglasio je Rusiju odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, koji je preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom. Zvanična Moskva odbacuje presudu.
"Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.

Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.
Iz Rusije je pobegao u Veliku Britaniju, šest godina pre nego što je otrovan.
Umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu "Milenijum".
Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB-a Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.
Rusija odbacuje presuduKremlj je odbacio kao "neutemeljenu" presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Litvinjenka.
"Evropski sud za ljudska prava jedva da ima ovlašćenja ili tehničke kapacitete da može da poseduje informacije o tom pitanju. Još uvek nema rezultata ove istrage, a takve tvrdnje su u najmanju ruku neutemeljene", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud: Rusija odgovorna za ubistvo Litvinjenka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021

Evropski sud za ljudska prava danas je Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, koji je preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom..."Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija i špijuni: „Litvinjenko je otrovan – iza toga stoji ruska služba bezbednosti“ – stav je Evropskog suda za ljudska prava

Izvor: Danas, 21.Sep.2021

Getty ImagesAleksandar Litvinjenko u bolnici posle trovanja Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka. Litvinjenko, bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je od trovanja polonijumom 2006. u Londonu. Javna istraga u Velikoj...

Nastavak na Danas...

Kremlj: Neosnovana presuda u slučaju Litvinjenka

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Sep.2021

MOSKVA - Ruski Kremlj odbacio je "neosnovanu" presudu Evropskog suda za ljudska prava da je Rusija odgovorna za ubistvo bivšeg službenika KGB Aleksandra Litvinjenka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Evropski sud za ljudska prava proglasio Rusiju „odgovornom“ za smrt Litvinjenka

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2021

Evropski sud za ljudska prava proglasio je Rusiju "odgovornom" za smrt bivšeg oficira FSB-a Aleksandra Litvinjenka. Prema odluci, Moskva mora platiti tužiocu - udovici Marini Litvinjenko - 100 hiljada evra na ime naknade nematerijalne štete, kao i da pokrije troškove postupka u iznosu od 22,5...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.