Izvor: RTS, 25.Avg.2022, 16:16

Predsednik Kolumbije nudi nagodbu narkokartelima: Predajte se i nećete biti izručeni Americi

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro predložio je da trgovci drogom, koji se povinuju uslovima Vlade da se predaju i napuste kriminalnu delatnost, ne budu izručeni u inostranstvo, po zahtevima za ekstradiciju.
Gustavo Petro, koji je ovog meseca stupio na dužnost sa obećanjima da će doneti "potpuni mir" u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o svom izlazu iz sukoba, koji vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vodi sa narko-kartelima.

Njegova vlada je ponudila pravne povlastice, kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i predaju oružje.
Petro je takođe u značajnoj meri doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje SAD smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala.
"Trgovci drogom koji ne budu pregovarali sa državom biće izručeni, a ako oni prekrše odredbe postignutih nagodbi i ponovo učine krivično delo biće izručeni, bez ikakvih pregovora u SAD", saopštio je Petro novinarima nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.
Vlada je u komunikaciji sa različitim naoružanim grupama, uključujući kriminalnu bandu "Klan del Golfo" (Clan del Golfo) i disidente iz sada demobilisane pobunjeničke grupe FARC, koji odbijaju mirovni sporazum iz 2016.
"Stiglo nam je puno pisama u kojima se traži mir, traži se pregovaranje", rekao je Petro.
Članovi američke delegacije koji su boravili ove nedelje u Bogoti saopštili su da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se njome uhvati u koštac na način da to nema posledice za ionako ranjivo stanovništvo Kolumbije.
Stotine hiljada ljudi poginulo je u višedecenijskom građanskom ratu u Kolumbiji, delimično podstaknutog trgovinom narkoticima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.