Читај ми!

Predsednik Kolumbije nudi nagodbu narkokartelima: Predajte se i nećete biti izručeni Americi

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro predložio je da trgovci drogom, koji se povinuju uslovima Vlade da se predaju i napuste kriminalnu delatnost, ne budu izručeni u inostranstvo, po zahtevima za ekstradiciju.

Gustavo Petro, koji je ovog meseca stupio na dužnost sa obećanjima da će doneti "potpuni mir" u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o svom izlazu iz sukoba, koji Vlada vodi sa narkokartelima.

Njegova vlada je ponudila pravne povlastice, kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i predaju oružje.

Petro je takođe u značajnoj meri doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje SAD smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala.

"Trgovci drogom koji ne budu pregovarali sa državom biće izručeni, a ako oni prekrše odredbe postignutih nagodbi i ponovo učine krivično delo biće izručeni, bez ikakvih pregovora u SAD", saopštio je Petro novinarima nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

Vlada je u komunikaciji sa različitim naoružanim grupama, uključujući kriminalnu bandu "Klan del Golfo" (Clan del Golfo) i disidente iz sada demobilisane pobunjeničke grupe FARC, koji odbijaju mirovni sporazum iz 2016.

"Stiglo nam je mnogo pisama u kojima se traži mir, traži se pregovaranje", rekao je Petro.

Članovi američke delegacije koji su boravili ove nedelje u Bogoti saopštili su da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se sa njom uhvati ukoštac na način da to nema posledice za ionako ranjivo stanovništvo Kolumbije.

Stotine hiljada ljudi poginulo je u višedecenijskom građanskom ratu u Kolumbiji, delimično podstaknutom trgovinom narkoticima.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије