Pravo na istorijsku domovinu: 4. Svetski kongres sunarodnika

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo na istorijsku domovinu: 4. Svetski kongres sunarodnika

26.10.2012. -

4. Svetski kongres sunarodnika (dijaspore) će biti održan u Sankt Peterburgu 26.10.-27.10. Razmere ovog foruma narodne diplomatije zaista su impresivne. U Tauridskom dvorcu će se okupiti 540 delegata iz 94 zemlje i 250 učesnika iz Rusije.

Predstaviti uopšteni portret ruskog sunarodnika nije jednostavno. Pokret obuhvata ne samo sve kontinente, već i ljude iz raznih socijalnih slojeva. Oko 10 miliona Rusa i njihovih potomaka žive u rasejanju, u daljem inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 20 miliona živi u republikama bivšeg SSSR, a sada- nezavisnim republikama. Eksperti govore o različitim zadacima organizacije ove ogromne mase ljudi. Ali je svakako važnije to što ih ujedinjuje. Ruski sunarodnik- to je pre svega, čovek koji se ne može odvojiti od svoje istorijske domovine, podvlači jedan od rukovodilaca Fonda podrške i zaštite prava sunarodnika Vladimir Ivanov:

- I koji sebe posmatra kao njen deo. U konkretnijoj predstavi - to je jedinstvo kulture, duhovnosti, jezička bliskost. To je stremljenje podršci redovnih kontakata sa Rusijom, sa zemljom porekla ili porekla svojih predaka. To i jeste jedan od osnovnih principa, koji ujedinjuje ruski svet i koji leži u osnovi odnosa Rusije sa njenim sunarodnicima.

Zaštita prava ruske dijaspore u inostranstvu, problemi rasprostiranja ruskog jezika u svetu, kulture i obrazovanja, mogućnosti preseljenja tj. povratka u istorijsku domovinu- biće teme.

Diskusije u Sankt Peterburgu - govori direktor Instituta ruske dijaspore Sergej Pantelejev:

- Svetski kongres - to je glavni događaj u životu naših sunarodnika u inostranstvu. To je susret na višem nivou. Sa jedne strane to je dirljiv događaj. Sa druge strane, svi čekaju važne odluke ruskih državnih struktura. Svaki kongres - to je ozbiljni korak učinjen za sunarodnike, kao i definisanje ključnih smernica za budućnost.

Na primer, tokom poslednjih godina, zahvaljujući Državnom programu za pomoć dobrovoljnom preseljenju sunarodnika koji žive u inostranstvu, u Rusiju, svoju istorijsku domovinu se vratilo oko 100 hiljada ljudi. Nedavno je izašao ukaz predsednika, kojim je utvrđena nova verzija programa. Svaki kongres sa sobom nosi neka nova, progresivna rešenja. Na prošlom je bilo govora o formiranju Fonda podrške i zaštite prava sunarodnika. Čime se odlikuje ovaj sadašnji kongres? Izvesno je da su nadležne ruske službe zajedničkim naporima spremili koncepciju „Ruska škola u inostranstvu“. Moguće je da će upravo sa ovim projektom i biti povezana jedna od glavnih odluka 4. Svetskog kongresa sunarodnika.

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.