Izvor: Blic, Tanjug, 23.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o austrijskoj vladi, Ursula Plasnik odlazi sa funkcije

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Narodna stranka (OVP) postigle su dogovor o formiranju nove vlade, skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora održanih 28. septembra, saopštili su danas čelnici dveju partija.

SPO i OVP time obnavljaju koaliciju koja je doživela krah ovog leta zbog stalnih nesporazuma tadašnjih čelnika Alfreda Guzenbauera (SPO) i Vilhelma Molterera (OVP). Posle promene u vrhu dve partije, nakon što je SPO osvojila izbore, izgubivši istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puno glasača, a OVP pretrpela veliki gubitak usled jačanje desnice, nove ličnosti na strani socijaldemokrata i narodnjaka, Verner Fajman i Jozef Prel, uspeli su da se dogovore.

Budući kancelar Fajman saopštio je, na konferenciji za štampu, da će buduća saradnja dve stranke izgledati sasvim drugačije od one poslednjih 20 meseci. Novi mandat vlade biće, kako je dodao, obeležen duhom timskog i intenzivnog rada.

"Austriji je sada, više nego ikada, potrebna vlada koja može dati prave odgovore na pitanja današnjeg doba", rekao je Prel. On je dodao da je svestan da neće svi biti saglasni sa novom vladom i da je OVP odlučila da se "kreće putem konstruktivnosti".

Imena budućih članova vlade dve stranke žele da saopšte tek nakon sednica predsedništva partija. Zbog neslaganja sa dogovorom o pitanjima u vezi sa Evropskom unijom Ursula Plasnik neće više u budućoj vladi biti šef austrijske diplomatije. Ona je, kako je rekao Prel, donela odluku da ne bude više član vlade i krene „drugim putem".

Kompromisni dogovor o pitanjima EU predviđa da se pitanje održavanja referenduma o budućim ugovorima EU, što su ranije tražile socijalisti, ne postavlja, i da se odluka o svim referendumima donosi samo u saglasnosti sa koalicionim partnerom. Koalicioni partneri najavili su da žele da nova vlada bude inaugurisana iduće nedelje, nakon održavanja sastanka predsedništva dve partije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.