Posrtanje nemačkog bankarskog giganta, otpuštena petina zaposlenih

Izvor: RTS, 10.Jul.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posrtanje nemačkog bankarskog giganta, otpuštena petina zaposlenih

Suočena s velikim finansijskim gubicima, nemačka Dojče banka ukida 18.000 radnih mesta širom sveta. Uprava banke najavljuje radikalnu reorganizaciju, kako bi povratila profitabilnost. Troškovi restrukturiranja iznosiće oko 7,4 milijarde evra, a stručnjaci ocenjuju da to neće izazvati poremećaje u nemačkoj i evropskoj privredi.
Iz najveće nemačke privatne banke, koja posluje u 70 država, odlazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << petina zaposlenih. Prvi na udaru su njeni trgovci akcijama u londonskoj filijali. Bez posla će uskoro ostati i njihove kolege u Njujorku, Singapuru, Hongkongu.

"Takva odluka je teška i stvara gorčinu. Planirali smo to već neko vreme, pošto smo prošle godine stabilizovali poslovanje i stavili troškove pod kontrolu. Sada prelazimo u novu fazu u kojoj treba da ojačamo banku", kaže Kristijan Zeving, generalni direktor Dojče banke. 
Problemi su počeli sa svetskom finansijskom krizom. Više od decenije banka vodi borbu s regulatornim kaznama, slabim profitom, visokim troškovima i padom cene deonica. Sada najavljuje povratak korenima i tradicionalnim poslovima, a direktor banke obećava da će četvrtinu svoje godišnje plate investirati u njene akcije.
"Kičma naše banke su mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Počinje nova era za Dojče banku", kaže Jerg Ajgendorf, portparol Dojče banke. 
"Njihov fokus je na poslove koji su profitabilni. Svoju snagu usmeriće na poslovnu i privatnu klijentelu, kako bi ojačali banku i ponovo ostvarivali rast i dobit", kaže  Saša Štefen, finansijski analitičar.
Najava radikalne konsolidacije Dojče banke, po oceni stručnjaka, označava kraj njenog neuspelog izleta u investiciono bankarstvo, gde je bila suočena s gigantima s Volstrita.  
Pofesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ukazuje da se Dojče banka desetak godina nalazi u ozbiljnoj krizi, imajući u vidu da je predimenzionirano razvijala usluge investicionog bankarstva i da je u svom portfelju imala hipotekarne obveznice.
"Kao što dobro znamo 2007, 2008. godine najveći slom je bio na hipotekarnom tržištu. S druge strane, velike banke u Evropi pogađa i to što su sada kamatne margine vrlo niske, kamatne stope su nulte, skoro negativne i to utiče na činjenicu da banke ne mogu da ostvaruju rezultate kao ranije", naveo je Hanić. 
Posle najave restrukturiranja, akcije Dojče banke pale su više od 10 odsto. Stručnjaci, ipak, ne očekuju da će to izazvati poremećaj u nemačkoj privredi, a njenu reorganizaciju vide kao putokaz za druge nemačke i evropske banke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.