Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posada Diskaverija popravila kvar na svermiskoj stanici

Astronaut američkog šatla "Diskaveri" uspeo je danas da, lebdeći u svemiru, popravi panel za solarnu energiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u prvoj takvoj, vrlo rizičnoj operaciji, javile su svetske agencije.



Astronaut Skot Parazinski isekao je zapetljane žice i prikačio pet ručno izrađenih sponi kako bi zamenio spone koje su popucale kada je u utorak rasklapano 33,5 metara dugo krilo za solarnu energiju.

Oko tri četvrtine krila ostalo je nerasklopljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je u utorak posada primetila kvar. Posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici je, nakon popravke, polako rasklopila krilo.

Parazinski je popravljao kvar, zakačen na polugu na vrhu automatske ruke Međunarodne svemirske stanice, a pomagao mu je kolega Dag Vilok koji je navodio posadu koja je upravljala atuomatskom rukom.

Kamera pričvršćena na kacigi Parazinskog slala je slike o kvaru kontrolnom centru američke svemirske agencije NASA i svemirskoj stanici, omogućivši astronautima i stručnjacima na Zemlji da smisle najbolji način da se popravi kvar.

Solarni panel prikuplja sunčevu svetlost koja se upotrebljava za proizvođu električne energije. Napon na panelu iznosi više od 100 volti, a najviše 160 volti.

Da bi se smanjio rizik od strujnog udara, svi metalni delovi na skafanderu Parazinskog bili su tri puta prelepljeni izolir-trakom, kao i alat koji je koristio.

NASA je saopštila da ne bi mogla da nastavi popravke na stanici da je krilo ostalo delimično sklopljeno.

Oštećeno krilo bi, takođe, predstavljalo opasnost za strukturu stanice, jer bi zbog kvara moglo da postane nestabilno. Zbog toga bi mogao da se izgubi i dragocen izvor energije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.