Ponovo zvižduci hrvatskom vrhu u Kninu

Izvor: Radio 021, 05.Avg.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo zvižduci hrvatskom vrhu u Kninu

Obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu, i ove godine obeležili su zvižduci najvišim državnim zvaničnicima.

Govori predsednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) deo okupljenih na kninskom trgu ispratio je zvižducima i uzvicima negodovanja, dok je pominjanje imena prvog hrvatskog predsednika, pokojnog Franje Tuđmana iz Hrvatske demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zajednice (HDZ), ispraćeno skandiranjem njegovog imena.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je na svečanosti da je Hrvatska pobedila u ratu, ali da mora pobediti i u miru. "To znači da moramo pobediti ekonomsku krizu, bedu, sve one nedemokratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu", poručio je Josipović, čiji je govor prekidan zvižducima dela prisutnih na kninskom trgu i dobacivanjem "Vukovar, Vukovar". Josipović je na to odgovorio da su "Vukovar i Knin hrvatske svetinje".

Premijer Zoran Milanović je u svom govoru otvoreno kritikovao one koji, kako je rekao, zvižde već drugu godinu zaredom i pozvao ih da to čine na Markovom trgu u Zagrebu gde je sedište vlade. "Pozivam one koji dve godine deru svoje grlo da dođu da zvižde na Markov trg jer se tamo zviždi, a ovde je mesto na kojem se poštuju, poštuju oni koji su pali za Hrvatsku", rekao je Milanović, čiji se govor u nekim trenucima nije mogao čuti zbog zvižduka. On je zahvalio i Franji Tuđmanu jer je, kako je rekao, vladao kad je bilo najteže.

Svečanost u Kninu počela je jutros podizanjem državne zastave Hrvatske na kninskoj tvrđavi i čitanjem imena 198 poginuloh hrvatskih branitelja u operaciji "Oluja", a tokom dana se u gradu održava niz manifestacija. Kod spomenika Hrvatske pobede "Oluja 95" položeni su venci.

Na pravoslavnom groblju u Dvoru, u Sisačko-moslovačkoj županiji, u nedelju je održan komemorativni skup u spomen na ubijene i nestale Srbe tokom i posle akcije "Oluja". Skupom sećanja, u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Srpskog narodnog veća i Građanskog odbora za ljudska prava, podsetilo se na mesta stradanja, upozorilo na spori proces ekshumacija i identifikacija i još nedelotvorno procesuiranje ratnih zločina. Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da neće prisustvovati proslavi "Oluje" u Kninu, jer veruje da će i ove godine "biti svađe i iskazivanja mržnje između onih koji su istinski poštovaoci mira i onih koji to nisu".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.