Pogrešno napisali Čile na kovanici od 50 pezosa?!

Izvor: Glas javnosti, 13.Feb.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogrešno napisali Čile na kovanici od 50 pezosa?!

SANTIJAGO DE ČILE - Direktor čileanske kovnice novca dobio je otkaz posle nezapamćenog skandala koji je izbio kada su vlasti te zemlje posle više od godinu dana primetile (?!) da je na kovanici od 50 pezosa pogrešno napisano ime države - umesto C-H-I-L-E iskovano je C-H-I-I-E.

Na hiljade novčića s greškom, čija vrednost u američkim dolarima iznosi oko 10 centi, pušteno je u opticaj još 2008, ali najčudnije je to da baš niko i to više od godinu dana nije primetio da je naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << države pogrešno napisan. Od dana kada je pukla bruka, numizmatičari su prosto pohrlili u Čile kako bi nabavili kovanicu koja će jednog dana verovatno biti vredan kolekcionarski primerak.

Čileanske vlasti u međuvremenu su saopštile da novčiće neće povlačiti iz opticaja uprkos neobičnom propustu, objavio je britanski javni servis Bi-Bi-Si, dodajući da je i običan narod počeo da gomila kovanice s greškom u nadi da će njihova vrednost vremenom rasti.

Za mnoge samo simpatična, ova greška skupo je koštala direktora čileanske kovnice novca Gregorija Iniguesa (Gregorio Iniguez) i još nekoliko odgovornih službenika - dobili su momentalni otkaz.

Dopisnik Bi-Bi-Sija podseća da najnoviji gaf nije i jedini - prošlog oktobra neko je kolekcionaru prodao redak orden, iako je tom eksponatu mesto bilo u muzeju kovnice.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.