Petodnevni prekid vatre u Jemenu od 12. maja

Izvor: Radio 021, 08.Maj.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petodnevni prekid vatre u Jemenu od 12. maja

Petodnevni prekid vatre u Jemenu stupa na snagu 12. maja, saopštio je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel el-Džubeir, čija država predvodi vojnu arapsku koaliciju u borbi protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

"Odlučili smo da prekid vatre stupi na snagu 12. maja u 23 sati po lokalnom vremenu i da traje pet dana, a biće produženo ukoliko se bude poštovalo", izjavio je Džubeir.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je jasno da je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << važan trenutak i da ima indicija da će pobunjenici prihvatiti prekid vatre. Keri se danas u Parizu sastao zvaničnicima šest država Saveta za saradnju u Zalivu.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici pokrenuli su 26. marta vazdušne udare u Jemenu da bi sprečili šiitske pobunjenike, koje podržava Iran, da preuzmu kontrolu nad čitavom državom. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u ovoj akciji poginulo je više od 1.400 ljudi, a hiljade ih je povređeno, uglavnom civila.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

S. Arabija prekida vatru od utorka

Izvor: B92, 08.Maj.2015

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir rekao je da će humanitarni prekid vatre u Jemenu početi u utorak...On je naglasio da njegov uspeh zavisi isključivo od toga da li će ga poštovati šiitski pobunjenici, Huti koje podržava Iran..."Doneli smo odluku da prekid vatre počne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.