RT: Putin objašnjava zašto je smenio ruskog ministra odbrane

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2024, 21:53

RT: Putin objašnjava zašto je smenio ruskog ministra odbrane

 
Novi ministar odbrane Andrej Belousov moći će na pravi način da upravlja značajnim izdacima za odbranu u zemlji i da obezbedi da ona pomaže civilnoj ekonomiji, a ne da je umanjuje, izjavio je u sredu predsednik Vladimir Putin.
Predsednikov dugogodišnji ekonomski savetnik i bivši ministar za ekonomski razvoj izabran je 12. maja da nasledi Sergeja Šojgua u Ministarstvu odbrane, na iznenađenje mnogih. „On odlično razume šta treba da se uradi da bi se ekonomija čitavog bezbednosnog kompleksa – i Ministarstva odbrane kao ključne komponente – uklopila u ukupnu ekonomiju zemlje“, izjavio je Putin načelnicima ruskih vojnih okruga na sastanku u Moskvi. „Ovo je izuzetno važno i odnosi se na inovativni razvoj industrije i vodeći računa o mogućnostima privrede i budžeta.“ „Taj odnos „oružja“ i „putera“, da tako kažem, mora biti organski integrisan u ukupnu strategiju razvoja ruske države“, izjavio je Putin. „Nadam se da će Andrej Removič [Belousov] rešiti ovaj zadatak na najbolji mogući način.“ Putin je primetio da je vojna potrošnja Rusije porasla na približno 8,7% BDP-a 2024. Iako ne baš onih 13% koliko je Sovjetski Savez trošio 1980-ih na vrhuncu hladnog rata, „ovo su značajni resursi i mi moramo da ih koristimo veoma efikasno i efektivno“, objasnio je predsednik. Najnoviji posao Belousova uključuje razvoj tehnologija „dvostruke upotrebe“, kao što su bespilotne letelice i drugi dronovi. Nakon nominacije za ministra odbrane, dao je intervju u kojem je objasnio da se tehnološki pejzaž sukoba menja skoro svake nedelje. „Neophodno je obezbediti punu integraciju privrede Oružanih snaga u širu nacionalnu ekonomiju“, izjavio je tada, opisujući zadatak kao „kompleksan i višestruki, prvenstveno koji uključuje optimizaciju vojnih troškova“. „Sve što je efikasno i napredno u našoj zemlji mora da doprinese postizanju pobede“, dodao je on. Pre Belousova, ruski ministri odbrane su imali bar neko vojno iskustvo. Šojgu je imao čin armijskog generala i vodio je Ministarstvo za vanredne situacije 21 godinu pre nego što je preuzeo resor odbrane 2012. I Šojgu – koji je sada raspoređen u Savet bezbednosti Rusije – i Belousov bi trebalo da budu u pratnji Putina na putovanju u Kinu kasnije ove nedelje.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.