S. Arabija prekida vatru od utorka

Izvor: B92, 08.Maj.2015, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Arabija prekida vatru od utorka

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir rekao je da će humanitarni prekid vatre u Jemenu početi u utorak.

On je naglasio da njegov uspeh zavisi isključivo od toga da li će ga poštovati šiitski pobunjenici, Huti koje podržava Iran.

"Doneli smo odluku da prekid vatre počne u utorak 12. maja u 11 sati i da traje pet dana s mogućnošću da bude produžen ako bude uspešan", rekao je Džubeir na sastanku ministara zalivskih zemalja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parizu.

On je, kako prenosi AFP, govoreći na konferenciji za novinare zajedno s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, rekao da prekid vatre zavisi od Huta i njihovih saveznika.

On je rekao da je prekid vatre prilika za Hute da pokažu da brinu o svom i jemenskom narodu.

Saudijska Arabija je upozorila u četvrtak da su Huti prešli "crvenu liniju" granatirajući naseljenu pograničnu oblast Jemena.

Keri je rekao da prekid vatre znači da se Huti saglase da neće biti bombardovanja, pucanja, pokretanja snaga niti manevara da bi se stekla vojna prednost, a ne sme biti ni pomeranja teškog naoružanja.

Keri je rekao da ima naznaka da će Huti pristati na prekid vatre i dodao da je datum predložen kako bi Huti i drugi imali vremena da izdaju naređenje svojim snagama na terenu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 26. marta je pokrenula vazdušnu kampanju da bi sprečila Huti pobunjenike da zauzmu čitavu teritoriju Jemena.

Snage lojalne odbeglom predsedniku Jemena Abedrabu Mansuru Hadiju, među kojima su jedinice vojske i paravojne formacije, već nekoliko nedelja se bore protiv Huti pobunjenika u Adenu, bivšem Hadijevom uporištu pre nego što je pobegao u Rijad.

Na stotine civila je poginulo u vazdušnim udarima i borbama od 26. maja a u Jemenu je pogoršana humanitarna kriza jer stanovništvo oskudeva u hrani i gorivu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i Saudijska Arabija najavili prekid vatre u Jemenu od utorka

Izvor: SandzakPress.net, 09.Maj.2015, 11:39

Petodnevni prekid vatre u Jemenu počet će u utorak, 12. maja, najavili su danas u Parizu državni sekretar SAD-a John Kerry i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Abdel al-Jubeir. “Prekid vatre ne znači i mir. U svakom slučaju, strane u Jemenu moraju da se vrate za pregovarački sto kako...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.