Peticija poznatih Francuza za azil Asanžu

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija poznatih Francuza za azil Asanžu

Više od 400 uglednih ličnosti u Francuskoj, kao što su Kosta Gavras, Edgar Moren i Žan-Mišel Žar, potpisalo je peticiju u kojoj se traži davanje azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asažu, čiji je zahtev francuski predsednik Fransoa Oland juče odbio, prenose francuski mediji.

"Imajući u vidu pravne elemente i materijalnu situaciju Asanža, Francuska ne može potvrdno da odgovori na njegov zahtev", navela je Jelisejska palata u saopštenju.

Peticiju su, između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ostalih, potpisali i Žak Odijar, Vensan Kasel, Metju Kasovic, Rebeka Zlotovski i Lidivin Senje. U peticiji se poziva na dužnost Francuske da zaštiti Asanža, koji je "zbog svoje hrabrosti u izgnanstvu".

Jelisejska palata je navela da Asanžova situacija "ne predstavlja neposrednu opasnost" i da je protiv njega izdat evropski nalog za hapšenje.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi izbegao zahtev Švedske za izručenje na osnovu optužbe o seksualnom napastvovanju dve žene. Od tada britanska policija dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako izađe. Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju. Asanž je tražen i u SAD zato što je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.