Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 02.Jul.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet teorija o razlozima Sanaderove ostavke

Ivo Sanader javnosti je uskratio odgovor na ključno pitanje o stvarnim razlozima povlačenja sa mesta premijera, što je u političkim kuloarima odmah podgrejalo najrazličitija nagađanja.



U nizu analiza i komentara hrvatski mediji objavljuju danas i moguće scenarije, tumačeći i Sanaderovu "neverbalnu komunikaciju".

Prvi scenario glasi - trka za predsedničku fotelju. Sanader se na vreme izvlači iz vlade i priprema na trku za Mesićevog naslednika. Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovoj teoriji, Sanaderova ostavka politički je spin kojim on oslobađa manevarski prostor za predsednicku kandidaturu lišen stega svakodnevnih premijerskih obaveza.

Drugi scenario - zdravstveni razlozi, a treći je beg od problema. Ta teorija, poprilično netipična za političara kalibra Sanadera, temelji se na proceni da je državna blagajna toliko prazna da je pitanje meseci kada će zaposleni u državnim službama, školama i bolnicama ostati bez plata.

Po četvrtom scenariju reč je o udaru desnog krila. Sanader se, po toj teoriji, već duže vreme nalazi pod žestokim pritiskom stranačke desnice. Peti scenario je Slovenija, a najfantastičnija teorija je svakako ona po kojoj se Sanader zapravo povukao iz Vlade kako bi prepustio Jadranki Kosor da potpiše nezgodni sporazum sa Ljubljanom. Nakon što bi obavila taj zadatak, Sanader bi se, prema ovom scenariju, za godinu dana mogao vratiti na čelo Vlade.

Sanaderovom ostavkom pozabavili su se i stručnjaci za takozvanu neverbalnu komunikaciju koji tvrde da je ona pokazala da Sanader ni sam ne veruje u ono što je rekao.

Obrazlažući svoju ostavku Sanader nije govorio istinu, ali se vrlo dobro odenuo, odabravši plavu boju kao boju rizika, zaključuju stručnjaci.

Agresivnost, koja je bila prisutna u Sanaderovom govoru, prema njihovim rečima, otkriva da dosadašnji premijer drži "figu u džepu" i namerava da vlada iz senke.

Ostavka Sanadera posledica loše politike EU prema Balkanu

Ostavka hrvatskog premijera Ive Sanadera je posledica loše politike Evropske unije prema Balkanu, ocenjuju danas austrijski mediji.

"Ako propast evropske politike prema Balkanu već nije uzrok neočekivane ostavke Sanadera i time promene u Hrvatskoj, onda je očigledno posledica", ističu austrijski dnevnici "Standard" i "Forarlberger Nahrihten".

"Do juče je važilo kao pametno da se stanovnicima jugoistočne Evrope pristupanje EU drži pred očima kao magarcu šargarepa. Inače im je dobro da preuzmu evropske standarde. Kada bi došlo do željenog pristupa EU, i da li uopšte može doći do toga, navodno nije tako ni važno", kritikuju listovi.

Pritom je navedeno da je to bila "kapitalna greška u proceni Brisela", uz napomenu da u svim potencijalnim zemljama kandidatima za pristupanje, a tako i u Hrvatskoj, samo manjina stvarno želi bezuslovno u Evropu i prihvata pokoreno uslove koji dolaze iz Brisela.

"Realna Evropa je svoje prave prijatelje, među njima i odlazećeg premijera Sanadera, ostavila na cedilu. Susedu Sloveniji je dozvoljeno da po želji ucenjuje hrvatsku vladu, što se Austrijancima i Italijanima nije dozvoljavalo kada je Slovenija pristupala EU", ukazuju "Standard" i "Forarlberger Nahrihten".

SAD cene Sanaderov doprinos u pristupu Hrvatske NATO-u

SAD su, povodom iznenadne ostavke hrvatskog premijera Ive Sanadera, saopštile da cene njegov doprinos zajedničkim naporima u cilju uvođenja Hrvatske u NATO, istakavši spremnost na dobru saradnju s novom hrvatskom vladom.

"SAD cene vođstvo Sanadera u pristupu Hrvatske NATO-u i zajedničkim globalnim izazovima", izjavio je hrvatskoj agenciji Hina zvaničnik Stejt departmenta. Stejt department je naglasio da "SAD i Hrvatska imaju snažne odnose kao saveznici i partneri", navodeći da očekuje dobru saradnju s novom vladom u Zagrebu.

Američki mediji su preneli izveštaje o neočekivanoj ostavci Sanadera i njegovom povlačenju iz aktivne politike, iz ličnih razloga.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

5 teorija o Sanaderovoj ostavci

Izvor: RTV Pink, 02.Jul.2009

. . . Ivo Sanader javnosti je uskratio odgovor na ključno pitanje o stvarnim razlozima povlačenja s mesta premijera, što je u političkim kuloarima odmah podgrejalo najrazličitija nagađanja. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.