Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament RS u utorak o reviziji presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi u utorak da raspravlja o odluci bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH.

Potvrdio je to predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik posle sednice sa koalicionim partnerima, predsednicima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem, dodavši da će poslanici SNSD-a prisustvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sednicama parlamenta BiH, ali da neće učestvovati u radu.

"To nije bojkot, ali će Srbi pokazati da nema odlučivanja u BiH bez njih", rekao je Dodik.

On je najavio sastanak svih srpskih političkih stranaka o Izetbegovićevoj odluci da se pokrene zahtev za reviziju presude pred MSP, dodavši da će o tome tražiti sastanak i sa rukovodstvom Srbije.

Lideri vladajuće koalicije u RS su ocenili je da Izetbegovićeva odluka o reviziji presude dokaz da je bošnjačka politicka, intelektualna i verska elita "antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe".

Prema njihovim rečima, možda je sada krajnji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predvidene procedure, a alternativa je jasna.

"Jednostrani akt bošnjačkog člana Predsedništva BiH, podnet u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsedništva, direktno su kršenje aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH", zaključeno je na sastanku.

Dodik, Pavić i Đokić su zatražili da Predsedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu, jer nije pošlušala smernice ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da obavesti MSP da zvanične institucije nisu donele odluku o reviziji presude, a smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak koalicionih partnera u RS: Nema odlučivanja bez Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2017

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi već u utorak da raspravlja o odluci Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH da pokrene reviziju tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH...Potvrdio je to upravo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.