Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafiranje sporazuma sa EU 7. novembra?

Srbija bi mogla da parafira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom već 7. novembra, dan posle objavljivanja najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku naše zemlje ka EU, procenjuje se u briselskim krugovima. Tehnički uslovi su ispunjeni, ali konačna reč zavisi od Finca Olija Rena, komesara za proširenje EU. A on, da bi dao "zeleno svetlo" za parafiranje, čeka zvanično mišljenje glavne haške tužiteljke. Ukoliko Karla del Ponte potvrdi da je zadovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saradnjom srpskih vlasti sa tribunalom, i Ren će doneti pozitivnu odluku, objasnila je Kristina Nađ, Renov portparol.

Ona je juče potvrdila agencijama da su evropski komesar za proširenje i glavna haška tužiteljka o ovome razgovarali telefonom, posle povratka Del Ponteove iz Beograda, i dodala da će biti još takvih razmena mišljenja pre objavljivanja ovogodišnjeg izveštaja EU o reformskom napretku Srbije i ostalih država zapadnog Balkana. Ren, inače, ima pravo da u ime Evropske komisije donese odluku o parafiranju SSP-a bez obaveze da za to traži mišljenje Saveta ministara EU, a za potpisivanje ovog sporazuma sa Srbijom kao jedini uslov ostaje naša puna saradnja sa Haškim tribunalom, koja podrazumeva pronalaženje i izručivanje Ratka Mladića i preostalih optuženika.

Neke članice EU, pre svega Slovenija (koja preuzima predsedavanje Unijom od 1. januara 2008) i Italija zalažu se da Srbija što pre potpiše SSP, kao prvi ugovorni dokument kojim se uređuju njeni odnosi sa EU, i zatim zatraži status kandidata za članstvo u EU. Ovdašnji proevropski političari smatraju realnim da postanemo kandidati do kraja iduće godine. Međutim, Oli Ren, i sam doskorašnji zagovornik ubrzanog približavanja Srbije Evropskoj uniji, u poslednje vreme kao da pokazuje manje entuzijazma za ovakav ishod. Neki to povezuju sa Kosmetom i tvrde da je Ren "povređen" što je srpska strana odbacila predlog njegovog zemljaka, takođe Finca, Martija Ahtisarija, dok drugi smatraju da evropski komesar, jednostavno, "iz principa" ne želi da odstupi od zahteva koji je postavljen Srbiji još na početku pregovora sa EU, a to je – prvo Mladić, pa sporazum (i, zatim, kandidatura za EU).

Da li je u pitanju sujeta ili principijelnost, tek, Ren je ovih dana

i sam izjavio da će SSP biti parafiran pod uslovom da vlasti u Beogradu "ozbiljno i značajno intenziviraju saradnju sa Haškim tribunalom", ne želeći da se izjasni kada će to biti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.