Papa Franja večeras predvodi Put Krsta, ali bez prisustva vernika

Izvor: Večernje novosti, 10.Apr.2020, 14:57

Papa Franja večeras predvodi Put Krsta, ali bez prisustva vernika

U nedelju će se ceremonija i papina poruku blagoslova Urbi et Orbi – gradu Rimu i celom Svetu - odvijati u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, opet bez prisustva vernika i sa prenosom u čitavom svetu Po tradiciji na Veliki Petak, papa Franja predvodi Put Krsta koji se ove godine neće kretati uobičajenom trasom do Koloseuma već će kružiti trgom Svetog Petra i bez prisustva vernika.Papa sam sa krstom, a tekstove koje će vernicislušati sačinili su zatvorenici i kapelani >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zatvora „Due Palaci“ u Padovi, umesto 14 stanica Hristovog puta 14 osoba će čitati meditiranja o Hristovim mukama, čineći ih aktuelnim, isprepletenim ljudskim tragedijama i životima zatvorenika: doživotni robijaš, ubica, ćerka čoveka osuđenog na doživotnu robiju, zatvorski čuvar, vaspitač, sudija za nadzor, majka jednog zatvorenika, učitelj veronauke, zatvorski policijac, sveštenik optužen za pedofiliju odležao nevin osam godina potom oslobođen, roditelji kojima je ubijena ćerka. Tekstovi su ispisani u prvom licu, bez imena onoga ko ih izgovara. Zatvorenici čiji će hrapavi glasovi onog sveta koji živi u zatvorima odjekivati na praznom vatikanskom trgu, biće i prilika da prisustvujemo čudesnom duelu između Života i Smrti, otkrivajući kako se nit dobrog ukršta sa onom zla. I ta slika i ti glasovi prenosiće se u čitavom svetu. U nedelju će se ceremonija i papina poruku blagoslova Urbi et Orbi – gradu Rimu i celom Svetu - odvijati u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, opet bez prisustva vernika i sa prenosom u čitavom svetu. Korona virus je ispraznio crkve za najveći hrišćanski praznik Usksr koji postaje tako virtualan ali baš zato ostaje veliki i neponovljiv.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Put Krsta na Veliki petak u pustom Vatikanu

Izvor: RTS, 10.Apr.2020

Papa Franja u gotovo praznoj Bazilici Svetog Petra predvodio je molitvu "Muke Gospodnje" u znak sećanja na raspeće i poslednje sate života Isusa Hrista. Put Krsta, događaju kome u Rimu obično prisustvuju svi kardinali i drugi rimokatolički velikodostojnici kao i desetak hiljada vernika,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.