Put Krsta na Veliki petak u pustom Vatikanu

Izvor: RTS, 10.Apr.2020, 22:43

Put Krsta na Veliki petak u pustom Vatikanu

Papa Franja u gotovo praznoj Bazilici Svetog Petra predvodio je molitvu "Muke Gospodnje" u znak sećanja na raspeće i poslednje sate života Isusa Hrista. Put Krsta, događaju kome u Rimu obično prisustvuju svi kardinali i drugi rimokatolički velikodostojnici kao i desetak hiljada vernika, ove godine je krajnje svedena zbog pandemije koronavirusa.
Na sablasno praznom trgu ispred Bazilike Svetog Petra u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rimu gorele su samo sveće koje simbolišu put kojim je išao Isus Hrist noseći krst pre nego što je na njega razapet.

Služba na Veliki petka jedna je od retkih kada Papa Franja ne drži homiliju (komentar koji prati čitanje Svetog pisma) već je prepušta ocu Ranieru Kantalamesi.
Kantalamesa je rekao da bi pandemija, koja je ubila gotovo 19.000 ljudi u Italiji, trebala biti podsticaj za ljude da shvate šta je zaista važno u životu.
"Ne dozvolimo da toliko boli, toliko smrti i toliko herojskog angažmana zdravstvenih radnika bude uzaludno. Povratak na način na koji su stvari bila je 'recesija' koje bismo se trebali najviše bojati", rekao je Kantalamesa.
Službi obično prisustvuju kardinali, biskupi i oko 10.000 vernika. Zbog mere preduzetih u celoj Italiji zbog pandemije koronavirusa  službi je prisustvovalo svega nekoliko desetina ljudi, uključujući papine pomoćnike koji čitaju Sveto pismo i manji hor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa, bolničari i bivši zatvorenik na praznom Trgu Svetog Petra

Izvor: Danas, 11.Apr.2020, 00:05

Bolničarke i lekari u belim bolničkim mantilima pridružili su se procesiji na Veliki petak na skoro praznom Trgu Svetog Petra u Rimu gde je papa Franja predvodio ceremoniju koja nije mogla kako je tradicija da bude održana u rimskom Koloseumu zbog strogih mera izolacije Italije u jeku pandemije kovida-19.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.