Papa Franja večeras predvodi Put Krsta, ali bez prisustva vernika

NovostiOnline/Milica Ostojić

10. 04. 2020. u 14:24

U nedelju će se ceremonija i papina poruku blagoslova Urbi et Orbi – gradu Rimu i celom Svetu - odvijati u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, opet bez prisustva vernika i sa prenosom u čitavom svetu

Папа Фрања вечерас предводи Пут Kрста, али без присуства верника

Foto: AP

Po tradiciji na Veliki Petak, papa Franja predvodi Put Krsta koji se ove godine neće kretati uobičajenom trasom do Koloseuma već će kružiti trgom Svetog Petra i bez prisustva vernika.


Papa sam sa krstom, a tekstove koje će vernicislušati sačinili su zatvorenici i kapelani zatvora „Due Palaci“ u Padovi, umesto 14 stanica Hristovog puta 14 osoba će čitati meditiranja o Hristovim mukama, čineći ih aktuelnim, isprepletenim ljudskim tragedijama i životima zatvorenika: doživotni robijaš, ubica, ćerka čoveka osuđenog na doživotnu robiju, zatvorski čuvar, vaspitač, sudija za nadzor, majka jednog zatvorenika, učitelj veronauke, zatvorski policijac, sveštenik optužen za pedofiliju odležao nevin osam godina potom oslobođen, roditelji kojima je ubijena ćerka.


Tekstovi su ispisani u prvom licu, bez imena onoga ko ih izgovara. Zatvorenici čiji će hrapavi glasovi onog sveta koji živi u zatvorima odjekivati na praznom vatikanskom trgu, biće i prilika da prisustvujemo čudesnom duelu između Života i Smrti, otkrivajući kako se nit dobrog ukršta sa onom zla. I ta slika i ti glasovi prenosiće se u čitavom svetu.


U nedelju će se ceremonija i papina poruku blagoslova Urbi et Orbi – gradu Rimu i celom Svetu - odvijati u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, opet bez prisustva vernika i sa prenosom u čitavom svetu.


Korona virus je ispraznio crkve za najveći hrišćanski praznik Usksr koji postaje tako virtualan ali baš zato ostaje veliki i neponovljiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bez dileme

10.04.2020. 14:37

Tako bi i trebalo da se obelezi dan stradanja i uskrsnuća Hristovog - asketski, u miru svog kutka i kontemplaciji.

КИР СРБИН

10.04.2020. 14:52

Верници су уз своје пастире, а пастири су испред нас, које год да смо вере. Ко верује не треба му гомила и маса.