Palićki festival među 26 najboljih u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palićki festival među 26 najboljih u Evropi

Festival evropskog filma Palić našao se među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona.

Ta vest je stigla nekoliko minuta pre današnje konferencije za novinare na kojoj su predstavnici Direkcije festivala rezimirali ovogodišnje 24. izdanje palićke manifestacije.

Festival evropskog filma Palić se tako našao među 26 manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odabranih od strane žirija Asocijacije evropskih festivala od 715 koliko ih nosi etiketu EFFE.

Pored palićkog festivala tu su i manifestacije iz Irske, Nemačke, Italije, Španije, Grčke, Slovačke, Kipra, Velike Britanije, Mađarske, Danske, Portugala, Poljske, Ukrajine, Bugarske, Francuske, Estonije, Gruzije, Češke, Holandije.

Etiketa EFFE je priznanje za izuzetne festivale posvećene umetnosti, zajednici i Evropi, a žiri je odabrao 26 festivala koji se izdvajaju svojim izuzetnim radom, kvalitetom, posvećenošću i uticajem.

Odabrani festivali takmičiće se za nagrade EFFE, a pobednik će biti proglašen 18. septembra u Briselu.

Pavel Potorocin, predsedavajući poslednjeg sastanka EFFE žirija, istakao je da odabranih 26 festivala predstavljaju reprezentativan primerak manifestacija koje nose EFFE etiketu, a koja pokriva čak 39 zemalja.

On je u saopštenju, dostavljenom organizatorima palićkog festivala, naveo da izbor od 26 EFFE laureata ukazuje na raznovrsnost i bogatstvo festivala Evrope, a pritom ih odlikuje i snažan socijalni angažman.

U međunarodnom žiriju bili su kompozitor i direktor Edinburškog međunarodnog festivala Džonatan Mils (predsednik), Tamara Brugeman (Wonderfeel - Holandija), Piter Florens (Hay festival - Velika Britanija), Keng Sen Ong (Internacionalni festival umetnosti Singapur), Haris Pašović (East West Centre Sarajevo), Pavel Potorocin (Universiiet SWPS u Varšavi), Renato Kvaglia (FOQUS Fondacija - Italija), Irene Rosi (Couleur Cafe - Belgija), Frusina Szep (Lollapalooza Berlin i Yourope - Mađarska).

Izvršni producent Festivala evropskog filma Palić Ilija Tatić rekao je na konferenciji za novinare da su i ove godine prikazali dobre filmove, ugostili filmske stvaraoce koji su podstakli kulturnu razmenu, a publika koja je ispunjavala Letnju pozornicu svake večeri najbolji je pokazatelj koliko je palićki festival dragocen.

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da Savetu i onima koji vode Festival evropskog filma Palić u martu sledeće godine ističe mandat, a da već u septembru ove godine počinju da pripremaju 25. izdanje.

Zelenović je kazao da postoji ideja da se Savetu produži mandat za godinu dana kako bi realizovali 25. izdanje festivala, ali i dodao da nije veliki optimista da će se to i desiti.

"Ko god bude radio sledeći 25. Festival evropskog filma, ostavljamo dobre temelje", poručio je Zelenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Palićki festival među 26 najboljih u Evropi

Izvor: Radio 021, 22.Jul.2017, 09:34

Festival evropskog filma Palić našao se među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona...Palić se tako našao među 26 manifestacija odabranih od strane žirija Asocijacije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.